Actualitate

Aparitii editoriale dedicate Anului Eminescu

Publicat: 17 ian. 2000

•Unde altundeva (exceptand Botosanii, poate) prezenta lui Eminescu este mai vie decat la Iasi? Chiar daca oficialitatile locale ignora acest eveniment – implinirea a 150 de ani de la nastere – exegetii marelui poet ii evoca personalitatea nu numai prin articole scrise in diverse publicatii, ci si prin carti de capatai. Editura Polirom si-a facut un titlu de onoare din a publica in preajma aniversarii doua carti deosebit de valoroase apartinand lui Dan Manuca si Gheorghe Dragan.

Dan Manuca – „Pelerinaj spre fiinta” Cunoscutul profesor, eseist si critic, Dan Manuca, ofera cititorilor un „Eseu asupra imaginarului poetic eminescian” sub titlul sugestiv „Pelerinaj spre fiinta„. In acest volum de referinta, cunoscutul critic literar nu se opreste doar la analiza unor opere ale imaginabilului Eminescu, ci face consideratii pertinente in legatura cu geneza si conditiile in care aceste opere au fost realizate.

„Adesea, universul poetic eminescian este considerat a fi unul static, alcatuit din aceleasi componente, de la inceputul formarii lui si pana la sfarsit. Studiul nostru il priveste dintr-o perspectiva diferita, urmarindu-i atat modalitatile de constituire, cat si evolutia”. Lasandu-va placerea de a studia acest „eseu” de aproape 300 de pagini, de fapt o lucrare stiintifica de proportii, sa amintim ca Dan Manuca a structurat volumul in trei etape ale evolutiei imaginarului poetic eminescian, pe care, uneori, le-a numit cercuri, spre a le sublinia coerenta. Asa se face ca au aparut capitolele „Destinul„, „Legenda” si „Fiinta„. Gh. Dragan – „Poetica eminesciana” Un alt iesean, fratele regretatului eminescolog Mihai Dragan, se apleaca cu aceeasi piosenie asupra operei celui sarbatorit in acest an.

Gheorghe Dragan publica, tot la Editura Polirom, un volum de critica intitulat „Poetica eminesciana (temeiuri folclorice)”, justificandu-si intreprinderea printr-o asertiune foarte frumoasa: „La intrebarea de ce tocmai Eminescu si nu alt subiect, s-ar putea raspunde si asa: cine escaladeaza varfurile Carpatilor viseaza, chiar incearca intr-o zi sa atinga si Everestul…” Din cate se stie, Eminescu si-a asumat literatura populara ca element de sustinere a propriei arte poetice, inteleasa in primul rand ca totalitate a reflectiilor si normelor impuse propriului demers creator. Insesi capitolele lucrarii atrag prin interesul pe care Gh. Dragan il manifesta fata de un subiect abordat de mai multi critici, dar mai putin tratat unitar: poezie „culta” si poezie populara, raportarea la spiritul popular, dualismul mitologiilor, moduri creative in folclor si la Eminescu, natura-izvorul artei, vizualitatea eminesciana, poetica folclorica-poetica romantica etc.loading...

Adauga un comentariu