Local

Apartamente cu 30.000 euro mai ieftine, in Iasi

Publicat: 07 ian. 2011
1

@ Pretul apartamentelor noi a scazut cu 30 mii euro in doi ani @ Reprezentantii Dream Village si Copou Bellevue propun programe promotionale pentru tinerii fara bani @ Declinul continua si in acest an, agentii imobiliari estimand o scadere de 10 procente atat la preturi, cat si la numarul de clienti @ Principala influenta negativa a pietei apartamentelor o are intreruperea programului „Prima Casa”

Pentru stimularea vanzarilor pe piata imobiliara a blocurilor noi, dezvoltatorii propun in acest an diverse programe pentru tineri, chiar si pentru cei care nu dispun de banii necesari pentru cumpararea unei locuinte. Spre exemplu, complexul Dream Village pune la dispozitie 100 apartamente cu o camera, doua sau chiar trei camere la preturi mai mici ca in anul 2009, chiar cu pana la 30.000 euro. In acest complex rezidential un apartament cu o camera a ajuns sa coste acum 43.400 euro, mai putin cu 11.000 euro fata de 2009, iar un apartament cu doua camere se vinde cu 65 mii euro, scaderea fiind in acest caz de 12 mii euro. Apartamentele cu trei camere au atins pretul de 80 mii euro, cu 30 mii euro mai putin fata de preturile practicate acum doi ani.

Programe de inchiriere pentru tineri la blocurile noi

Complexul rezidential propune programe speciale care se adreseaza iesenilor, chiar daca sunt sau nu casatoriti. Prin programul „Rent to Buy”, ei isi pot inchiria un apartament cu 200, 300 sau 400 euro pe luna, pretul variind in functie de numarul de camere. Dupa un an, beneficiarii programului pot achita diferenta de bani pentru locuinta, chiria platita pana atunci fiind considerata avansul de 5 la suta din valoarea apartamentului. „Prin acest program am venit in ajutorul tinerilor cumparatori care nu au toti banii necesari pentru a-si cumpara un apartament si, astfel, vanzarile au crescut in anul 2010 comparativ cu 2009”, a spus Radu Caius Magureanu, manager Dream Village. Tinerii sunt avantajati si prin programul propus de Copou Bellevue, dupa cum sustin reprezentantii complexului rezidential. Este oferit un sistem prin care vanzarile de apartamente au crescut in 2010 si prin care cumparatorii pot achita un avans de 20 la suta din valoarea locuintei. Diferenta de 80 la suta este achitata dupa un an, timp in care cumparatorul poate folosi bunul. Acest nou cartier ofera in 2011 spre vanzare 20 apartamente, cu preturi cuprinse intre 77 mii si 99 mii euro.
In luna martie va incepe constructia celei de-a patra cladiri a complexului, care va contine 40 apartamente. In total, cele trei cladiri actuale au 120 apartamente.

Scade cu 10 la suta si pretul apartamentelor vechi

Conform reprezentantilor agentiilor imobiliare iesene, in primele luni ale lui 2011 piata va cunoaste o scadere de pana la 10 procente. Reducerea se va produce, in principal, la vanzarile de apartamente, in timp ce preturile estimate pentru terenuri si inchirieri va stagna. Astfel, agentii imobiliari apreciaza ca in acest an vor scadea atat preturile, cat si numarul clientilor, unul dintre motive fiind acela ca programul „Prima Casa” a fost, momentan, sistat. Alte motive ale tendintei de scadere a pietei sunt, in opinia agentilor imobiliari, facturile de sfarsit de an pe care clientii le-au amanat, instabilitatea monedei nationale si estimarile privitoare la prelungirea recesiunii. „In cazul apartamentelor, pana in perioada primaverii preturile vor scadea cu 5 la suta si se va putea produce chiar o ieftinire de pana la 10 la suta. Sunt vizate apartamentele construite in anii ’70 – ’80, din zonele periferice, adica cele mai putin atractive. Un factor important in relansarea pietei imobiliare il constituie reluarea programului «Prima Casa». Cu cat se va prelungi termenul de reluare, cu atat preturile vor continua sa scada. La momentul actual, clientii sunt reticenti in investirea in imobiliare, mai ales din cauza instabilitatii economiei”, a declarat Laura Serban, reprezentantul agentiei imobiliare Millenium Invest.
In ceea ce priveste clientii inregistrati in ultima perioada, reprezentantii agentiei Millenium sustin ca acestia sunt, de regula, investitori si, intr-o proportie mai scazuta, viitori locatari.

Piata terenurilor va stagna in primul trimestru

Printre cele mai cautate zone pentru achizitionarea de apartamente se numara, potrivit agentilor imobiliari, cartierele Podu Rosu, Pacurari, Nicolina, Canta sau Gara. „Si in ultimele trei luni preturile au scazut, in principal in cazul apartamentelor din blocurile construite inainte de 1980. Ca exemplu, unul dintre tipurile de apartamente care se va vinde la fel de bine este unul cu trei camere, decomandat, situat in zona Pacurari, intr-un bloc nou. Un astfel de apartament, in urmatoarea perioada, nu poate cobori sub 45 mii euro”, a explicat Dan Gaspar, reprezentant al agentiei Terra.
Privitor la terenuri, agentii imobiliari spun ca in aceasta perioada au existat persoane interesate de eventuale tranzactii, dar materializarea nu a mai avut loc deoarece potentialii clienti asteapta clarificarea situatiei de pe piata imobiliara. Estimarile specialistilor spun ca, cel putin in primul trimestru al anului, piata vanzarilor de terenuri va stagna din lipsa de cumparatori.

Comentarii
  • la Copou Bellevue cereau pe un ap. 3 cam la etaj 1 primul bloc ( cu vedere la cur te?!) cca 168.000.euro. cind am vizitat ap. m-am speriat cit de mici erau camerele si baile . in baia mica nu incapi daca esti mai corpolent. cada din baia mare !! parca-i un lighean putin mai inalt . cica in cur tea interioara trebuiau sa amenajeze loc de joaca pt copii , spatii verzi , terase cu iarba pt care solicitau bani suplimentar . un loc de parcare la Copou B era 5000 euro . acum ia in gazda tineret sa nu para dezolant cind treci cu masina noaptea si nu zaresti nici o camera luminata . s-au lacomit atunci , au luat-o acum la ****

  • astia sunt nebuni,cum sa dai 43000 euro pe un apartament cu o camera.iti faci o casa buna cu banii astia aproape la cheie.uite asa v-ati inavutit pe spatele prosdtimii.acu rabdati.muriti , sa crape-n fierea voi si sa pierdeti toti banii.sa ajunga o garsoniera de aia din copou maxim 10000 euro.atat si nimic mai mult

  • nici degeaba daca mi le da nu le iau….sint foarte prost facute,…sint construite de necalificati…la un cutremur se duc toate jos ,..mai degraba un bloc din 70,…e rezistent. Si cum sa dau eu pe un ap cu 3 camere 168 ooode euro sinteti nebuni ….la banii astia imi fac o casa cu piscina si jacuzzi,…oricum cu criza asta ati luat-o tare in bot …o sa ajungeti cu ele si la 10000de euro si nu le cumpara nimeni …

Adauga un comentariu