National

Apartamentele cu trei camere din Bucuresti au înghetat la 78.000 de euro

Publicat: 04 ian. 2012
1

Bucurestenii au scos la vânzare mai multe apartamente anul trecut, cu preturi în scadere. România ar intra în top, alaturi de Spania, Bulgaria sau Ucraina la acest capitol daca se va mentine trendul. Preturile medii solicitate pentru apartamentele cu trei camere din Bucuresti au scazut în luna decembrie cu doar 100 de euro, la 78.100 de euro, potrivit indicelui imobiliar realizat de ZF în colaborare cu firma Coldwell Banker Affiliates of Romania, pe baza datelor de pe anuntul.ro.

Luna decembrie a adus mai putine editii pentru publicatia Anuntul Telefonic, în care sunt tiparite ofertele de pe site, iar în paginile publicate numarul mediu de anunturi de vânzare a unor apartamente cu trei camere a fost la juma­tate fata de lunile de toamna.

La fel ca pe tot parcursul anului trecut, nu se distinge o directie clara nici macar pentru un cartier dintre cele 20 analizate, fiecare zona având în 2011 atât luni de scadere, cât si de crestere.

Per total însa, potrivit indicelui ZF, reducerea de pret în perioada mai 2011 (de când a fost reluat indexul) – decembrie 2011 a fost de circa 4% sau 3.000 de euro, în timp ce consultantii vorbesc pentru întregul an de o scadere cuprinsa între 5% si 10%, care ar putea sa se consemneze si în acest an.

„În piata apartamentelor vechi din Bucuresti va mai fi o scadere moderata a preturilor, de 5-10%, pe toata perioada anului, în lipsa unor evenimente majore, cum ar putea fi si o infuzie majora de apartamente executate, care nu a avut loc înca. Cele câteva mii de apartamente de pe site-urile bancilor mai trebuie sa scada la pret deoarece unele sunt peste nivelul pietei cu 30%”, apreciaza Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker.

Despre continuarea trend-ului descendent vorbeste si Bogdan Sergentu, directorul departamentului de evaluare si consultanta al firmei DTZ Echinox, care apreciaza ca „luând în calcul instabilitatea pietelor financiare, costul ridicat al finantarii si conditiile recent înasprite de acordare a creditelor, precum si ipotezele pesimiste privind zona euro, estimam ca preturile pentru apartamente pot scadea cu 5-10%”.

Nici în ceea ce priveste apartamentele noi consultantii nu sunt mai optimisti, motiv pentru care dezvoltatorii nu se încumeta sa construiasca locuinte noi deoarece nu stiu la ce nivel le vor putea vinde în momentul finalizarii.
În prezent, o serie de investitori fac calcule pentru realizarea unor apartamente noi în Bucuresti cu preturi de vânzare mai mici de 1.000 de euro/metrul patrat, dar acestea ar putea fi demarate în cel mai bun caz în vara acestui an si vor cuprinde un numar redus de locuinte.
sursa:ziarul financiar.
Adauga un comentariu