Local

ApaVital sparge gheața la Iași și ia în calcul să producă curent! Facturile la energie vor fi reduse drastic cu ajutorul norvegienilor. Directorul Mihai Doruș: „Începem cu stația de epurare Dancu”

Publicat: 23 mai 2022
_____ Vizualizări 9 Comentarii
ApaVital sparge gheața la Iași și ia în calcul să producă curent Facturile la energie vor fi reduse drastic cu ajutorul norvegienilor. Directorul Mihai Doruș Începem cu stația de epurare Dancu
La ApaVital se face economie cu consumul de energie electrică

Un parc fotovoltaic ce va fi înființat la stația de epurare Dancu va reduce costurile companiei ApaVital. Anual, doar pentru un obiectiv, economia este de aproape 100.000 de euro. Directorul Mihai Doruș a declarat că vrea parcuri fotovoltaice pentru cât mai multe obiective aflate în administrare

Compania de apă-canal a județului Iași se adaptează noilor cerințe ale pieței și investește în tehnologie modernă pentru reducerea consumului de energie electrică. Recent, ApaVital a semnat un contract pentru înființarea primului parc fotovoltaic al companiei, ce va deservi stația de epurare Dancu. Fondurile au fost accesate prin programul Innovation Norway – Ro Energy – EEA Grants.

„Noi am accesat un grant norvegian și, recent, am semnat contractul. Este vorba despre un grant de 1.300.000 de euro, din care partea noastră este de 50 la sută. Prin această măsură vrem să reducem consumul propriu. Facem pentru noi, deocamdată nu ne propunem să exportăm. Începem cu stația de epurare Dancu”, a declarat Mihai Doruș, directorul general al ApaVital SA.

Parcul fotovoltaic va fi amenajat pe o suprafață de 1.106 metri pătrați și va fi compus din 4 module, cu o putere instalată totală de 0,85 MW. Lucrările au un termen de realizare  de 5 luni. Costurile anuale cu energia electrică vor fi reduse cu 7,44 la sută, ceea ce înseamnă o economie de aproximativ 100.000 de euro. ApaVital intenționează să furnizeze apă potabilă și în Republica Moldova.

ApaVital sparge gheața la Iași și ia în calcul să producă curent prin extinderea parcurilor fotovoltaice

Reprezentanții ApaVital vor să extindă parcurile fotovoltaice cu ajutorul fondurilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde și Primăria Iași a aplicat. Recent, compania a înregistrat și o modificare în obiectul de activitate, prin includerea unui nou cod CAEN (3511) privind producția de energie electrică.

„S-a completat obiectul secundar al societății pentru că avem proiecte eligibile prin PNRR. Avem mai multe idei. Avem terenuri disponibile ce îndeplinesc condițiile de mediu”, a explicat directorul Mihai Doruș.

Dacă proiectul va fi extins la celelalte obiective aflate în exploatarea ApaVital, facturile emise de furnizorul de energie vor fi reduse considerabil.

„Investiția propusă răspunde în mare măsură și în mod direct la 3 dintre cele mai mari nevoi ale oricărei companii publice locale din România – și nu numai: utilizarea eficientă a resurselor de care dispune la un moment dat o societate comercială de acest profil, respectiv utilizarea cât mai eficientă a terenurilor disponibile din locațiile proprii; reducerea ponderii cheltuielilor cu energia electrică pe unitatea de produs, respectiv metrul cub de apă facturat; crearea de noi capacități de producție energie electrică din surse regenerabile de energie în concordanță cu Strategia UE în domeniul energiei și mediului Europa 50”, se arată în obiectul investiției.

Compania de apă-canal a demarat un program „mamut” pentru extinderea rețelelor

În acest moment, ApaVital derulează un program important pentru extinderea rețelelor de apă și de canalizare la nivelul județului Iași. Este vorba despre un proiect cu o valoare totală de peste 500 de milioane de euro, sumă reprezentând fonduri europene. În proiect este inclusă și asigurarea alimentării cu apă potabilă a populației din 113 localități, arondate la 41 de unități administrativ-teritoriale din județul Iași. Astfel, peste 200.000 de ieșeni vor beneficia de lucrările de infrastructură pentru alimentarea cu apă potabilă, colectare și epurare a apelor uzate.

În cadrul acestui contract se vor realiza lucrări de infrastuctură de alimentare cu apă potabilă, colectare și epurare a apelor uzate în următoarele 41 de localități: municipiul Iași, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Tomești, Valea Lupului, Rediu, Comarna, Mogoșești, Popricani, Pașcani, Valea Seacă, Lespezi, Tătăruși, Târgu Frumos, Ion Neculce, Costești, Ruginoasa, Podu Iloaiei, Popești, Sinești, Oțeleni, Țibana, Costuleni, Voinești, Cozmești, Heleșteni, Al. I. Cuza, Cotnari, Ceplenița, Hârlău, Deleni, Scobinți, Cristești, Moțca, Scânteia, Dobrovăț, Ciortești, Schitu-Duca, Răchiteni și 4 localități din județul Neamț: Săbăoani, Tămășeni, Doljești și Timișești. Astfel, ApaVital sparge gheața la Iași și ia în calcul să producă curent în cadrul unui proiect mult mai mare.

Comentarii
  • Mai bine ar furniza apa pentru ce si unde a fost infiintata, in Iasi cu PRESIUNEA CORECTA.
    Noi nu avem apa suficienta in Iasi si mai putin ne intereseaza daca furnizeaza apa in Republica Moldova

  • Da de ce nu povestiți voi cât costa metrul cub de apa la Iași pentru ca pe banii oamenilor trageri conducta gratuit în Republica Moldova, dupa care le ve-ti furniza si apa gratuit, scopul fiind stampila votului. De ce nu le spuneți asta oamenilor?

  • Interesul ApaLetal este să își mărească aria de operare pentru a reușii să își justifice directorii salariile imense (bonusuri pentru performanță etc.), mai puțin contează calitatea serviciului furnizat actualilor clienți. Rețeaua de apă și canalizare din oraș are o vechime de peste 50 de ani, iar grija lor este sa se extindă…
    Este aproape imposibil de gestionat sistemul de apă și canalizate cu numărul actual de angajați care intervin în teren (sunt foarte putini, foarte aglomerați și prost plătiți). Soluția ar fi să mai reducă directorul din posturile cu munca de birou, cei care freacă menta (sau alceva) pe salarii mari și să angajeze oameni pentru intervenții !
    Proporția muncii la ApaLetal este următoarea: 60% muncesc, restul habar nu au nici ce scrie în fișa postului (numai neamuri, prieteni și teatru ieftin). Sunt curios câți dintre frecători ar reuși să se descurce și să supraviețuiască în piața liberă a muncii 😉 Tu cel care citești aceste rânduri, nici nu îți poți imagina ce încrengături sunt la marea companie !

  • asteptam cu interes extinderea retelei de apa – canalizare in TOATA comuna Rediu, pe TOATE strazile. este strigator la cer faptul ca se construiesc blocuri si ansambluri rezidentiale cu zeci de case, fara acces la o retea de canalizare. cand se infunda fosele, o sa ajunga sa imputa tot Iasiul

  • Cum dracu poate da granturi un popor de 6 milioane iar noi în jur de 15 milioane stam cu mamaliga pe dinți, doamne dar prosti mai suntem.

  • Branșamente ilegale ,lucrări fara acte ,apa infecta plina de piatră și microbi ce ne îmbolnăvesc copiii ,directori și ingineri ce ridica cate 10 000 de euro pe lună de pomană din banii noștri ,nepotism ,cocalari ce își însușesc bunurile și materialele companiei de parcă ar fi tarlaua lui masa ,pe timpul lui Nikita muncitorii erau mulțumiți și nu era mafia și escrocii ăștia de acum !

  • Borfașul dorus cu acoliții lui lingăi plătiți bine amenință muncitorii la ședințe că dacă spun ceva despre ilegalitățile din companie vor fi dați afară pe loc ,nu trebuie sa știe lumea ce fura și cât fura conducerea ,sa nu știe lumea ce șpagă se cere de ani buni la angajare etc etc

Adauga un comentariu