Actualitate

Apel adresat parlamentarilor ieseni pentru salvarea culturii

Publicat: 30 mart. 1999
1

Filarmonica „Moldova”, Teatrul „Luceafarul” si Muzeul Literaturii Romane adreseaza parlamentarilor de Iasi rugamintea de a interveni, cu autoritatea si posibilitatile de care dispun, in sprijinul rezolvarii unei situatii de-a dreptul rusinoase pentru Iasul cultural: abandonarea de catre autoritati a unor institutii de traditie si prestigiu si aducerea muzeelor, Teatrului si Filarmonicii in pragul desfiintarii.

Solicitam interventia parlamentarilor de Iasi cu atit mai mult cu cit in nici un judet al tarii nu s-a produs – si, desigur, nu se va produce vreodata – un astfel de atentat la adresa valorilor artei si culturii. Este de necrezut ca tocmai la Iasi, oras in care s-au nascut primul teatru romanesc, prima filarmonica, primul muzeu memorial, s-a ajuns in situatia in care salariile actorilor, muzicienilor si muzeografilor sa nu mai fie platit, iar institutiile in cauza sa nu mai figureze nici in Bugetul Consiliului Judetean, nici in acela al Primariei.

In loc sa aniverseze, in 1999, cei 50 de ani de la infiintare, Teatrul „Luceafarul” – cea mai mare institutie de spectacole cu acest profil din tara – ar urma sa-si inchida portile, iar Filarmonica, infiintata in 1943, cind actionau rigorile economiei de razboi, sa fie desfiintata in 1999, dupa jumatate de veac de pace! Sintem obligati sa atragem atentia parlamentarilor ca legislatia financiara in vigoare nu tine seama in mod flagrant de specificul, posibilitatile si obligatiile fiecarui judet, nivelarea astfel instituita conducind la situatii aberante, cu consecinte dintre cele mai grave pentru tara in ansamblul ei. In campania electorala, fiecare dintre parlamentarii nostri a omagiat Iasul ca pe o remarcabila cetate a culturii; credem ca a sosit momentul sprijinului concret si gestului hotarit, datorita carora sa fie salvate de la distrugere institutii ce au contribuit si contribuie la construirea si implinirea destinului cultural al Iasului.

Regretind profund situatia incredibila in care au ajuns actorii, muzicienii, muzeografii vor sa creada ca reprezentantii Iasului, Senat si Camera Deputatilor isi vor uni eforturile, indiferent de apartenenta politica, pentru apararea artei si culturii grav primejduite. Semneaza: Consiliul de administratie si sindicatele de la Filarmonica „Moldova”, Teatrul „Luceafarul” si Muzeul Literaturii Romane Iasi.

Adauga un comentariu