Eveniment-Social

Apel disperat al parintilor bebelusului mort in maternitate: „Vrem sa se faca dreptate. Ne-am dorit enorm acest copil”

Publicat: 12 ian. 2017
1
@Ioana si Constantin Ciobanu sunt decisi sa mearga pana la capat @ De aproape doi ani si jumatate, lupta pentru pedepsirea medicilor care se fac vinovati de decesul bebelusului
 
Ioana si Constantin Ciobanu continua sa lupte pentru a li se face dreptate in urma bebelusului mort la Maternitatea Elena Doamna din Iasi, dupa ce procurorii au clasat dosarul. In luna septembrie 2016, tinerii au depus contestatie la rezolutia data de procurorii si, desi trebuiau sa primeasca un raspuns in termen de 20 de zile, prim procurorul Parchetului Iasi nu le-a oferit nici pana acum un punct de vedere. Ioana si Constantin Ciobanu nu s-au descurajat si au deschis actiune in instanta, primul termen de judecata fiind stabilit pe 8 februarie 2017.

„Se dispune clasarea cauzei privind vatamarea fatului si neglijenta în serviciu”, se arata in rezolutia stabilita de procurori in urma cercetarilor. „Am depus contestatie la doamna prim procuror Monica Palaghia la rezolutia data de procurori si nu am primit niciun raspuns dupa termenul legal de 20 de zile. Se intampla in septembrie 2016. Nici in ziua de astazi nu am primit un raspuns si am decis sa apelez la instanta. Luptam in continuare pentru dreptate. Vrem sa se faca dreptate. Am asteptat 3 ani ca sotia sa ramana insarcinata si ne-am dorit enorm acest copil”, a declarat Constantin Ciobanu.

Pe 8 septembrie 2014, Ioana Ciobanu, de 26 ani, cu sarcina la termen, s-a prezentat la Maternitatea Elena Doamna din iasi, dupa ce i s-a rupt apa. Dupa cum a sustinut sotul, Ioana a fost lasata toata noaptea in travaliu, supravegheata de o infirmiera, fara un medic prin preajma, cu toate ca a cerut ajutor. Pe 9 septembrie, dimineata, dupa aproape 9 ore de chin, tinerei i s-a facut cezariana si fetita era moarta. Sarcina a fost urmarita, la cabinetul privat, de dr. Simona Niculescu, care a asigrat-o permanent pe mama ca nu exista probleme, desi era o sarcina cu risc.

Cand tinerei i-a venit sorocul, medicul Niculescu i-a promis sotului ca se vor intalni la spital, dar nu a mai venit. La internare i s-a facut o ecografie efectuata de medicul rezident Mihaita Burniche. In noaptea respectiva, sotul tinerei a cautat medicul de garda in maternitate, dar acesta nu a fost de gasit si a sunat la 112, pentru a trimite un medic sa-i ajute sotia sa nasca, dar nu a fost bagat in seama. De garda era dr. Doina Iancu. Colegiul Medicilor din Iasi a sanctionat-o pe dr. Simona Niculescu si pe colega sa, dr. Doina Iancu, cu  vot de blam, iar medicii Gabriela Sargu si Mihaita Burniche au fost sanctionati cu mustrare scrisa.

In urma anchetelor de la Ministerul Sanatatii, conducerea unitatii medicale a fost demisa, iar medicii au fost sanctionati doar cu 10% din salariu pe trei luni. Medicii au sustinut însa ca au supravegheat-o pe gravida si au consultat-o de mai multe ori în noaptea respectiva, iar cei din conducere au declarat ca fetita a murit la nastere. Medicii legisti au stabilit ca fatul murise cu 3 zile inainte de nastere, perioada in care sarcina a fost monitorizata de medicul Simona Niculescu. 

Adauga un comentariu