Local

Apele Române reface barajele din județul Iași și zona Moldovei: Au fost avizate proiectele pentru reducerea riscului la inundații pe râurile Siret și Jijia

Publicat: 11 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Apele Române reface barajele din județul Iași și zona Moldovei Au fost avizate proiectele pentru reducerea riscului la inundații pe râurile Siret și Jijia
Hidrologii au emis astăzi o alertă de Cod galben de inundații, valabilă pe râuri din Iași și alte 29 de județe din țară, până vineri, la ora 14.00

Agenția Națională Apele Române a avizat recent mai multe proiecte pentru reducerea riscului la inundații pe râurile Siret, Jijia și Suceava. Barajele și digurile din Iași și zona Moldovei vor intra astfel într-un program complex de investiții

Comisia Teritorială Moldova din cadrul Agenției Naționale Apele Române a aprobat proiectele pentru reducerea riscului la inundații pe râurile Siret și Jijia care prevăd refacerea digurilor și barajelor din Iași și zona Moldovei. În acest sens a avut loc o ședință online în cadrul căreia a fost evaluată starea de siguranță a barajelor de categorie C și D din zona Moldovei. Astfel, au fost aprobate de către comisie două proiecte propuse spre finanțare de către ABA Prut-Bârlad, și anume: „Reconectare și restaurare lunca inundabilă, reamenajare curs de apă Jijia, județele Botoșani și Iași” și „Reducerea riscului la inundații a Municipiului Tecuci, Județul Galați”. Totodată, a fost aprobat spre finanțare și un proiect al ABA Siret: „Managementul riscului la inundații în bazinul râului Suceava, județul Suceava”.

Trei proiecte pentru reducerea riscului la inundații pe râurile Siret, Jijia și Suceava

În Registrul Național al Barajelor din România (REBAR) sunt inventariate 618 lucrări pentru zona aferentă Comisiei Teritoriale de avizare Moldova, printre acestea numărându-se baraje de retenție, iazuri de decantare, depozite de deșeuri etc.

„În perioada 9-10 iulie 2020, Comisia teritorială de avizare a documentațiilor de evaluare a stării de siguranță în exploatare a barajelor de categorie C și D pentru Zona Moldova s-a întrunit într-o ședință de lucru desfășurată în regim online. Au fost supuse analizei 24 de documentații tehnice de expertiză pentru evaluarea stării de siguranță în exploatare și toate lucrările au fost avizate. Comisia are ca scop avizarea documentațiilor de expertiză la iazurile de decantare, depozite de deșeuri și mici baraje aflate în toate etapele de realizare și de exploatare”, au precizat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

O treime din barajele mici din zona Moldovei nu sunt autorizate

În cazul micilor baraje din zona Moldovei, dintr-un total de 618 obiective, 31,8 la sută sunt încă neautorizate. Obiectivele neautorizate sunt deținute mai ales de societăți aflate în insolvență sau la diferite alte societăți comerciale private. O situație deosebită se înregistrează în cazul autorităților locale, care au dificultăți în asigurarea resurselor financiare și umane necesare administrării în siguranță a acestor baraje.

„Situația autorizării se ameliorează de la an la an, astfel că procentul barajelor neautorizate scade semnificativ. Este un fapt îmbucurător că la ședința de avizare au fost autorizate pentru prima oară 5 baraje de mici dimensiuni. Ca urmare a acțiunilor de verificare și control în teren a acumulărilor din categoriile de importanță C și D, s-au desprins unele aspecte de natură tehnică și juridică referitoare la aceste acumulări, printre care se pot aminti următoarele: unele acumulări sunt golite, fără luciu de apă și sunt chiar parțial dezafectate sau degradate, dar și lipsa fondurilor necesare finalizării unor lucrări de reabilitare”, au mai explicat oficialii ABA Prut-Bârlad.

Viiturile din perioada 10-30 iunie 2020 au fost gestionate eficient în județul Iași

De precizat și faptul că s-a acordat o atenție deosebită modului în care au fost gestionate viiturile din perioada 10-30 iunie 2020 produse pe râul Prut și celelalte râuri din județul Iași și zona Moldovei. Echipele Agenției Naționale Apele Române au luat măsuri de protecție împotriva inundațiilor pe râul Prut, fiind amenajate mai multe diguri de apărare din saci pentru protejarea localităților situate în zonele de vale. Odată cu lucrările executate de specialiștii Apelor Române, măsurile suplimentare care au fost luate au evitat inundarea unor obiective socio-economice, iar populația din județul Iași a fost protejată.

Adauga un comentariu