Secretele istoriei

Apelul catre Donald Trump al unui jurnalist distins cu Pulitzer, cu origini romanesti

Publicat: 29 ian. 2017

Un jurnalist la New York Times, cu origini romanesti, foloseste povestea tatalui sau – roman din Cernauti – pentru a face apel la Donald Trump sa fie ingaduitor cu imigrantii. Ziaristul spune ca el nu ar fi existat daca tatal sau n-ar fi reusit sa ia viata de la capat in America, unde a fost primit cu bratele deschise. Nicholas Kristoff ii reaminteste lui Donald Trump ca si el provine din parinti imigranti, relateaza Digi24.

„Tatal meu s-a nascut in Romania, pe teritoriul aflat acum in Ucraina. Familia facea parte dintr-o retea de spionaj pentru rezistenta poloneza. S-au opus atat nazistilor, cat si sovieticilor. Avem rude ucise de nazisti la Auschwitz, dar si ucise de sovietici in Siberia. O parte a familiei a plecat in Polonia, o parte in Romania. Tatal meu a riscat enorm si a fugit in Iugoslavia”, spune Nicholas Kristoff, jurnalist New York Times.

„A fost trimis intr-un lagar de concentrare. A fost mutat de acolo cu un tren, dar jumatate dintre refugiatii romani erau executati, jumatate erau eliberati. El a fost in jumatatea noroacoasa”, adauga jurnalistul.

„Cand intrau in portul New York, o femeie din Boston i-a spus bun venit, tinere american. Ideea ca urma sa fie american, desi nici nu stia engleza, desi nici un pusese piciorul pe pamant american, a fost foarte emotionanta”, povesteste Nicholas Kristoff.

„Daca biserica nu l-ar fi sponsorizat, probabil n-ar fi ajuns in Statele Unite, eu nu l-as fi cunoscut niciodata, familia noastra nu ar fi aparut. Sunt foarte, foarte recunoscatoare”, spune sotia jurnalistului.

„Cand aceasta biserica l-a ajutat pe tatal meu in 1952, asta nu a rezolvat problema globala a refugiatilor. Nu a avut niciun efect. A fost ca o picatura intr-o galeata. Dar a transformat complet familia Kristof. A transformat complet. Va multumesc foarte mult”, afirma Nicholas Kristoff.loading...

Adauga un comentariu