Stiri medicale

Apendicele nu se gaseste intotdeauna in partea dreapta. Vezi cum se explica inversarea organelor in corp

Publicat: 20 ian. 2011

Distributia organelor in corp se definitiveaza catre sfarsitul primei saptamani de dezvoltare embrionara. Si distributia asimetrica – inima la stanga, ficatul la dreapta – are loc in faza timpurie a dezvoltarii embrionare cu ajutorul miscarii cililor, niste mici perisori tremuratori care imbraca multe dintre cavitatile corpului. Activitatea lor face ca substantele transmitatoare necesare dezvoltarii organelor sa ajunga la locurile prevazute pentru acestea.

Potrivit unui studiu efectuat in Germana la circa 5 000 de persoane s-a constatat o deficienta innascuta a miscarii cililor. La jumatate dintre ele, si organele sunt inversate, iar in acest caz vorbim despre sindromul Karlagener. Daca miscarea cililor este dereglata, atunci distribuirea dreapta-stanga are loc intamplator, de aceea jumatate dintre pacientii cu dereglari de cili au si unele dintre organe de cealalta parte decat in cazul normal, asta insemnand ca apendicele este plasat pe stanga, iar inima pe partea dreapta.

Pacientii nu sufera din aceasta cauza; grave sunt celelalte complicatii. Caci o dereglare a cililor se poate repercuta asupra oricarei alte regiuni a corpului. Adesea sunt afectati plamanii. La oamenii sanatosi, acesti perisori miscatori – prin bataile lor sincronizate – transporta mucusul si substantele toxice din plaman spre trahee, unde acestea vor fi eliminate prin tuse.

La fumatori si la pacientii cu o deficienta innascuta a cililor, aceasta autocuratare abia daca mai functioneaza. De aici si tusea lor cronica. in plus, acestia sufera de infectii, congestii pulmonare si chisturi ale bronhiilor. Cateodata deficienta duce si la rinichi chistici sau la deformari ale ficatului. Chiar si cavitatile umplute cu lichid din creier sunt dotate cu perisori fini. Daca acestia sunt imobili, se poate ajunge la tulburari de dezvoltare si la o crestere a presiunii intracraniene. De cele mai multe ori, medicii descopera maladia doar din pura intamplare.

Cauza pentru lipsa de miscare a cililor este de natura genetica. Cercetatorii au gasit gena defecta pe cromozomul 5 – una dintre cele mai mari gene si au descris peste zece mutatii posibile care duc la impietrirea cililor. Si capetele coditelor spermatozoizilor sunt prevazute cu cili, de aceea unii oameni de stiinta presupun ca si in cazul  barbatilor sterili ar putea fi vorba de o tulburare a mobilitatii cililor. loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit