Eveniment-Social

APIA ancheteaza jaful de la Targu Frumos

Publicat: 23 oct. 2012
1

@ Agentia de Plati si Interventie in Agricultura a deschis o ancheta legata de modul in care asociatia agricola condusa de familia secretarului orasului Targu Frumos a incasat subventii pentru suprafata de teren agricol de circa 100.000 euro in conditiile in care nu detine terenuri @ „Am inceput verificarea dosarului prin care s-a solicitat subventia. In cazul in care vom gasi nereguli vom dispune recuperarea banilor si vom solicita implicarea organelor abilitate”, a declarat Sergiu Jitareanu, director adjunct al APIA

In urma articolului cu titlul „Un inalt functionar public a furat 100.000 euro din fonduri europene„, publicat in cotidianul BUNA ZIUA IASI in data de 20 octombrie a.c., Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Iasi a demarat o ancheta pentru a verifica daca subventiile pe suprafata agricola, incasate de asociatia agricola condusa de familia secretarului orasului Targu Frumos, Mihai Tucan, a obtinut in mod ilegal banii europeni. „Am inceput verificarea dosarului prin care s-a solicitat subventia. In cazul in care vom gasi nereguli, vom dispune recuperarea banilor si vom solicita implicarea organelor abilitate”, a declarat Sergiu Jitareanu, director adjunct al APIA.

Subventii pentru un teren fantoma

Cotidianul BUNA ZIUA IASI  a aratat ca asociatia agricola a lui Tucan a incasat aproape 100.000 euro prin intermediul APIA din fondurile alocate de UE pentru stimularea productiei agricole. Este vorba dupa cum s-a mai precizat de subventiile pe suprafata acordate fermierilor care exploateaza terenurile agricole pe care le au in proprietate sau pe care le-au concesionat sau arendat. Asociatia lui Tucan a incasat subventii in fiecare an, incepand cu 2007 pentru o suprafata de 167 hectare in conditiile in care acesta nu detine niciun fel de teren. Adeverinta care i-a servit lui Tucan la APIA pentru a incasa subventia a fost eliberata de Primaria orasului Targu Frumos. Aceasta adeverinta a fost completata chiar de Tucan. Documentul prevede ca asociatia agricola a acestuia ar exploata niste terenuri in comunele Ion Neculce si Bals. Dar primarii celor doua comune au sustinut ca familia lui Tucan nu exploateaza terenuri pe raza unitatilor administrative pe care le conduc. In plus, la APIA, Tucan ar fi trebuit sa prezinte adeverinte de la primariile comunelor Ion Neculce si Bals, nu de la Targu Frumos. I-a fost insa mai simplu sa rezolve problema la Targu Frumos, deoarece este cel care conduce in primaria respectiva departamentele legate de probleme de fond funciar. De altfel, tocmai din aceasta pozitie, a ajuns sa fabrice documente pentru a obtine subventia. Mai exact, in urma cu cativa ani, Agentia Domeniilor Statului a predat Primariei orasului Targu Frumos teren pentru a fi pusi in posesie actionarii de la SC Agricola Targu Frumos SA. Tucan a luat terenul de la ADS si nu i-a mai pus in posesie pe oameni. A preferat sa-l pastreze in mod abuziv pentru sine, astfel incat sa castige bani.

Comentarii
 • Ancheta trebuie sa inceapa de la specialistul APIA care a aprobat la plata subventia. Acesta trebuia sa puna capat din primul moment acestui jaf, daca intradevar s-a produs. El trebuia sa identifice din birou ,de la calculatorul ce-l are in fata daca cele declarate sunt reale sau nu, daca culturile declarate corenspund cu ceea ce-i aparea pe calculator, daca suprafetele declarate sunt in blocuri fizice ale comunei care a eliberat documentele ce stateau la baza acestor declaratii.Fara complicitatea omului APIa nu era posibila aceasta eventuala fraudare.Asa trebuiesc privite lucrurile domnule Jitareanu, nu ca la facultate.

  • Ai perfecta dreptate, nu se puteau lua fonduri atatia ani la rand, fara complicitatea functionarului din APIA, el trebuia sa ceara dovada ca detine acel teren, adeverinta dovedeste daca acel fermier lucreaza efectiv terenul si nu este parloaga. Nu este posibil sa treaca neobservat faptul ca acest fermier prezinta doar adeverinte, si ca la o asemenea suprafata,infima pana la urma,se puteau verifica actele fluierand.

  • I-l cunosc pe acest Domn din imagine de mic copil,s-a ridicat dintr-o familie saraca , este chiar de invidiat ca uni cu posibilitate nu au putut reusi iar el da .A fost primarul nostru ** ani ,secretar la oras inca pe atat , a vb cu toata lmea chiar daca nu era sau nu in pazitie de asta si-a capatat respectul cuvenit nu incercati a l defaima orcum lumea il cunoaste si nici nu cred ca va candida la functia de senator sau deputat asa cum se vorbeste prin sat.

 • Mazilule nu considera ca fermieri din Tg Frumos nu stiu ce inseamna bloc fizic , tarla sau parcela.Daca erai destept te adresai mai intai de toate la OCPI (INSEMNAND ACESTEA LA UN LOC). Deodata ai dat dovada ca habar nu ai , si te invatam tot noi , da-i bani inapoi Dl Saraficianu sau produsele primite la Sc Sturion Prest . pana nu se expira .

 • Doi ziaristi la birou :
  ****** -Ma sa vezi am avut un an bun la camatarie si din preparate vreo ** mii e si uite mi am pus un ochi de sticla sa vad mai clar cam pe la 2 km , orce detaliu sa fiu si eu ziarist de prestigiu .
  Sv,Pc,Vg-Dute ba esti nebun n-are cum , da na bine sa fie .
  Sv,Pc,Vg-Dute- Alrul fericit bai am facut un articol cu unu care a dat teapa de *** de mii de e, luati de pe un bloc fizic de *66 de ha.
  ****** – Dute ma da cine o mai vazut asa teapa , tu esti nebun ?
  c- Tu ma cu ochiul ala de sticla .:))

Adauga un comentariu