Economic Local

Apicultorii din Iași au încasat subvenții în valoare de 120.000 de lei, de la APIA. Înscrierile în Programul Național Apicol 2021 vor începe în luna mai

Publicat: 26 feb. 2021
Apicultor care verifică stupii
Apicultorii din Iași au încasat subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în cadrul Programului Național Apicol derulat în anul 2020. Potrivit specialiștilor din domeniul apicol, a crescut cantitatea de miere produsă în regiunea Nord-Est, în anul 2019, fiind înregistrate 3.691 de tone de miere.

Apicultorii din Iași au primit subvențiile în valoare de 120.000 de lei, de la APIA, pentru anul de cerere 2020. Suma încasată de crescătorii de albine este mai mare față de cea acordată în anul 2019. A crescut cantitatea de miere produsă în județul Iași și regiunea Nord-Est în perioada 2017-2019

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit subvențiile către cei 120 de apicultori din Iași care au solicitat ajutoarele financiare în cadrul Programului Național Apicol în anul 2020. Crescătorii de albine au primit banii pentru creșterea numărului de familii de albine, combaterea agresorilor și bolilor specifice. De asemenea, subvențiile au fost acordate pentru achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, atât pentru apicultura convențională, cât și pentru apicultura ecologică. Banii de la stat se oferă și pentru raționalizarea transhumanței/stupăritului pastoral, dar și pentru achiziționarea de cutii în vederea înlocuirii cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral. Apicultorii din Iași au primit subvențiile și pentru achiziționarea de accesorii apicole: colector polen, colector propolis, uscător polen, încălzitor miere sau pentru măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol din Uniune, respectiv achiziționarea de mătci și/sau familii de albine pentru apicultura convențională sau ecologică.

Apicultorii din Iași au încasat 120.000 lei, subvenții acordate prin Programul Național Apicol 2020

Înscrierea în Programul Național Apicol va începe în luna mai 2021. Potrivit specialiștilor din domeniul apicol, a crescut numărul de familii de albine înregistrat la nivel local, dar și național. Producția de miere a crescut în ultimii ani. Potrivit datelor furnizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, în regiunea Nord-Est, în anul 2019 a fost înregistrată o producție de 3.691 de tone de miere, care reprezintă 19 la sută din totalul producției la nivel național.

Conform datelor statistice, producția de miere a crescut cu peste 70 la sută, în ultimii 5 ani, în România. Această creștere este susținută de acordarea sprijinului financiar prin intermediul subvențiilor și a fondurilor europene acordate pentru realizarea investițiilor în sectorul apicol românesc. Apicultorii din Iași care au depus documentele la Direcția Agricolă în anul 2020 au primit și ajutor de minimis în valoare de 25 de lei pe familia de albine, pe lângă banii acordați prin Programul Național Apicol. Fermierii au primit ajutoare financiare în valoare de 60.000 de lei.

Producția de miere de salcâm din Iași a fost redusă semnificativ în anul 2020, din cauza ploilor

Apicultorii din Iași au înregistrat o producție mai mică cu 40 la sută, la mierea de albine, în anul 2020, comparativ cu anul 2019, din cauza ploilor din primăvară. Producția de miere de salcâm a fost cea mai afectată, astfel că prețurile la mierea de albine s-au dublat în anul 2020. Dacă un kilogram de miere de salcâm costa 30 de lei în anul 2019, anul trecut a fost de 35 – 45 de lei, dar a ajuns și la 50 de lei. Apicultorii au înregistrat pierderi financiare și din cauza anulării târgurilor apicole ce erau organizate în fiecare an. Aceștia au încercat să vândă produsele online, prin intermediul grupurilor cu producătorii locali din Iași. Tinerii apicultori din Iași pot obține fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru investițiile în afacerile din mediul rural. Sumele ce pot fi accesate sunt cuprinse între 40.000 – 50.000 de euro.
Adauga un comentariu