Economic Local

Apicultorii din Iași care vor ajutorul de minimis pot depune actele timp de doar 5 zile! Perioada va începe după aprobarea hotărârii de Guvern

Publicat: 17 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Apicultorii din Iași care vor ajutorul de minimis pot depune actele timp de doar 5 zile Perioada va începe după aprobarea hotărârii de Guvern
Crescătorii de albine din Iași care vor să obțină ajutorul de minimis de 23,7 lei pe familie vor avea la dispoziție doar 5 zile pentru a depune cererile și documentele aferente obținerii sumelor de la MADR

Crescătorii de albine din Iași care vor să obțină ajutorul de minimis de 23,7 lei pe familie vor avea la dispoziție doar 5 zile pentru a depune cererea și documentele aferente obținerii sumelor de la MADR. Cele 5 zile se vor derula din momentul aprobării hotărârii de Guvern, perioada estimată de specialiști la finalul acestei luni

Apicultorii din Iași pot depune cererile pentru obținerea ajutorului de minimis la finalul acestei luni, după ce va fi aprobată hotărârea de Guvern privind acest ajutor financiar. Proiectul HG a fost transmis pe 11 noiembrie 2021 Ministerului de Justiție, ultimul care trebuie să-și dea avizul. Imediat după ce acesta e aprobat, specialiștii din domeniul agricol estimează că, la finalul acestei luni, va începe depunerea documentelor.

Apicultorii trebuie să fie atenți, întrucât vor avea la dispoziție doar 5 zile pentru a se înscrie în program. Documentele necesare pentru obținerea ajutorului de minimis în sectorul apicol sunt cererea depusă în funcție de numărul de familii de albine deținute, copie după buletin sau împuternicire/procură notarială, copie a atestatului de producător în cazul beneficiarilor prevăzuți la art.5 lit.a (persoane fizice). Persoanele juridice trebuie să depună și copie după certificatele înregistrate la Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea. Apicultorii trebuie să depună dovada contului activ și copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar veterinară a stupinei/stupinelor eliberat de către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

Apicultorii din Iași pot obține maximum câte 20.000 de lei, în 3 exerciții financiare

Pentru că anul acesta achitarea sumelor se va face prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), la fel ca și depunerea cererilor, solicitanții trebuie să aibă un cod unic de înregistrare în RUI (Registrul Unic de Identificare) – baza de date APIA. Solicitanții care nu au un astfel de cod de înregistrare în RUI, înainte de solicitarea ajutorului de minimis, trebuie să îl obțină de la APIA prin completarea și depunerea formularului prevăzut în anexa 1 la Ordinul MADR. nr. 22/2011, privind reorganizarea registrului fermelor, care devine Registrul Unic de Identificare în vederea accesării măsurilor reglementate de Politica Agricolă Comună.

Înscrierea documentelor la APIA nu durează mai mult de 10 minute pentru fiecare beneficiar, susțin specialiștii din domeniul agricol. Banii ar trebui să intre în conturile beneficiarilor până la finalul acestui an. Valoarea totală a ajutorului de minimis pentru apicultorii din Iași nu poate depăși 20.000 de lei / beneficiar, pe durata a 3 exerciții financiare. Suma plătită apicultorilor din Iași în anul 2020 a fost de 25 de lei / familia de albine. La nivelul județului Iași sunt înregistrați aproape 300 de apicultori care dețin peste 15.000 de familii de albine. Mierea vândută în acest an va fi mai scumpă.

Crescătorii de albine din Iași au primit în Programul Național Apicol suma de 780.000 de lei

Apicultorii din Iași au mai primit ajutoare financiare, de la APIA, în Programul Național Apicol. Mai mulți apicultori din Iași au primit subvențiile în 2021, comparativ cu anul precedent. APIA a virat în conturile beneficiarilor din județ ajutoare financiare în valoare de 780.000 de lei.

Scopul Programului Național Apicol pentru perioada 2020-2022 este de îmbunătățire a producției și comercializare a produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, măturător sau echipament de protecție apicol. De asemenea, apicultorii din Iași pot achiziționa afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit, sită filtrare miere, remorci sau pavilioane apicole.

Adauga un comentariu