Economic Local

Apicultorii vor putea testa calitatea mierii de albine şi după data de 1 august

Publicat: 03 aug. 2020
Apicultorii vor putea testa calitatea mierii de albine şi după data de 1 august
Apicultorii vor putea testa calitatea mierii de albine şi după data de 1 august

Apicultorii vor putea testa calitatea mierii de albine şi după de data de 1 august, se arata într-o Hotărâre de Urgenţă adoptată de Guvern. Hotărârea luată de Guvern vine după ce s-au realizat numeroase sesizări din partea apicultorilor din România.

Apicultorii vor putea testa calitatea mierii de albine şi după data de 1 august

Conform numeroaselor solicitări venite din partea apicultorilor, s-a hotărât prelungirea termenului care dădea ca data limita 1 august pentru testarea calităţii mierii de albine. Apicultorii au explicat faptul că din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei de COVID-19, activitatea acestora a fost afectată şi implicit şi ideea de a putea să efectueze analizele fizico-medicale a mierii:

Sectorul apicol din România reprezintă un domeniu important, a cărui evoluție din ultimii ani a plasat România printre țările cu o apicultură dezvoltată, atât din punctul de vedere al numărului de familii de albine și al calității mierii, cât și al diversificării producției apicole.

Ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea apicultorilor, care au evidențiat faptul că nu se pot încadra în termenul de 1 august 2020 pentru efectuarea analizelor fizico-chimice și/sau pentru reziduuri, care să ateste calitatea mierii precum și pentru achiziționarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie – remorci și mijloace de încărcare – descărcare a stupilor în pastoral, din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei cu COVID 19 care au afectat și activitatea acestora, la inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost adoptată o Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Național Apicol pentru perioada 2020 – 2022, a normelor de aplicare, precum și a valorii sprijinului financiar. ” se arată în comunicat.

Termenul de prelungire a fost reglementat şi prelungit până pe data de 1 septembrie

Conform autorităţilor, noul termen a fost prelungi până pe data de 1 septembrie 2020. În comunicatul primit se arata şi care sunt documentele necesare jsutificative

” ‼️ Prin această hotărâre se reglementează o excepție pentru anul 2020, în sensul prelungirii termenului de depunere a unor documente justificative în cadrul acțiunilor “Raționalizarea transhumanței/stupăritului pastoral” și “Îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață”, până la data de 1 septembrie 2020.

ℹ️ Aceste documente sunt:
c) copia cărții de identitate a remorcii apicole;
j) copia buletinului de analize fizico-chimice/reziduuri.
👉🏻 S-a avut în vedere și faptul că acțiunile din cadrul Programului Național Apicol, respectiv: “Raționalizarea transhumanței/stupăritului pastoral”, “Îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață”, precum și efectuarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii, sunt acțiuni noi care au necesitat o perioadă mai lungă de timp pentru realizarea lor.
ℹ️ Vă reamamintim că valoarea sprijinului financiar alocat pentru Programul Național Apicol în perioada 2020 – 2022 este de 150.628 mii lei, fiind distribuită astfel:
pentru anul 2020: 50.210 mii lei;
pentru anul 2021: 50.232 mii lei;
pentru anul 2022: 50.186 mii lei.”

Adauga un comentariu