Software & Hardware

Aplicatiile Dragon – uita de Siri, dicteaza pe telefon in romana – VIDEO

Publicat: 08 mai 2012

Comenzile vocale exista pe telefonul mobil inca din anii ’90. Vreme de 20 de ani s-a lucrat la imbunatatirea lor, dar primele rezultate spectaculoase au aparut odata cu iPhone 4S si Siri. Din pacate, romanii nu se pot bucura pe deplin de aceasta aplicatie pentru ca nu recunoaste limba noastra. De astazi insa, romanii cu dispozitive iOS au la dispozitie suita de aplicatii Dragon, realizata de catre compania Nuance Communications.

Nuance a prezentat astazi in Romania doua aplicatii mobile bazate pe recunoasterea vocala. Ambele vor putea fi descarcate din App Store gratuit, chiar din aceasta saptamana.

Aplicatiile, reunite sub brand-ul Dragon, ne ajuta sa comunicam vocal ce avem de spus, mult mai repede decat folosind tastaura fizica sau virtuala si pe mai multe canale de comunicare (SMS, E-mail, retele sociale). Propozitiile si frazele rostite in limba romana sunt convertite in text printr-un algoritm avansat de tip „speech to text” si, dupa caz, procesate. Sa vedem insa concret despre ce e vorba.

Dragon Dictation

Aplicatia Dragon Dictation permite trimiterea de SMS-uri, mail-uri si update-uri in retelele sociale Facebook si Twitter fara sa apelam la tastatura. Pur si simplu, apasam butonul de inregistrare si spunem ce avem de spus. Dupa ce terminam de vorbit (maximum 60 de secunde), vorbele sunt convertite in text si afisate pe ecran.

Din nou, printr-o simpla apasare, putem alege pe ce canal de comunicare sa fie transmis textul. Sau, daca dorim, putem copia textul in clipboard pentru a-l folosi oriunde altundeva dorim.

Recunoasterea vocala este deosebit de precisa. Am ramas impresionat in cadrul demonstratiei de cat de bine „intelege” aplicatia vorbele noastre, iar asta fara sa fim nevoiti sa facem setari de calibrare. Totul este sa vorbim aproape de aparat si pe un ton normal, ca intr-o discutie fata in fata cu cineva. Am testat inclusiv accentele regionale (moldovenesti) si am ramas surprinsi de faptul ca au fost corect interpretate.

Semnele de punctuatie, daca doriti sa apara in text, trebuie si ele rostite. Spre exemplu „buna virgula ce mai faci semnul intrebarii„. In orice caz, daca doriti sa expediati rapid un mesaj puteti renunta la semnele de punctuatie. Cata vreme nu este un comunicat important si oficial, sunt convins ca persoana careia i-l trimiteti va pricepe ce ati vrut sa transmiteti.

Dragon Search

Dragon Search este un fel de motor de cautare vocal si totodata universal. Prin universal vrem sa subliniem faptul ca aplicatia afiseaza rezultatele cautarii pe mai multe platforme: Google, YouTube, Wikipedia, Yahoo!, Twitter si iTunes.

Fiecare platforma poate fi accesata individual prin intermediul unor tab-uri asociate. Cautarea se face tot dupa o dictare vocala, care ulterior este procesata de catre aplicatie.

Ca si in cazul Dragon Dictation, rezultatele interpretate au o precizie excelenta.

Aceasta suita de aplicatii oferita de Nuance Communications primeste recomandarea go4it. Pentru Romania, este mai mult decat o alternativa la Siri.

As spune ca Siri intra mai mult in sfera divertismentului, in vreme ce suita Dragon se adreseaza persoanelor care doresc sa transmita mesaje importante intr-un timp foarte scurt. Sau doresc sa gaseasca rezultate relevante fara sa tasteze cuvintele cheie pe fiecare canal in parte.

Conform oficialilor, dictarea vocala este de cinci ori mai rapida decat tastarea clasica.

Daca aveti un dispozitiv cu iOS 5, nu ezitati sa incercati aplicatiile Dragon Dictation si Dragon Search. Suntem convinsi ca le veti gasi deosebit de utile, mai ales prin prisma faptului ca se impaca excelent cu limba romana.

Posesorii de smartphone-uri si tabletele cu Android nu se pot bucura inca de aplicatiile Dragon, cel putin nu cu suportul in limba romana. Exista momentan Dragon Go!, tot bazata pe comenzi vocale, dar doar in limba engleza.loading...

Adauga un comentariu