Stiinta

Aplicatiile pentru diverse gadget-uri vor tine locul psihologului

Publicat: 15 feb. 2012
5

Specialistii de la Harvard, trec de la psihoterapie, la App-terapie unde nu precupetesc niciun efort in aceasta cursa a inovatiei tehnologice aplicate in anumite patologii.

Este vorba mai exact despre o aplicatie pentru dispozitivele mobile, in masura sa distraga atentia persoanelor predispuse atacurilor de panica, determinand focalizarea asupra unor senzatii placute sau neutre, in momentele in care se semnaleaza declansarea unei astfel de crize, relateaza Giornalettismo.

Potrivit rezultatelor inregistrate in urma unui studiu efectuat pe un esantion de 338 de persoane, aplicatia a reusit sa se demonstreze eficace.

Pe display apar doua chipuri – unul afisand o expresie ostila si un altul cu o expresie neutra – ce raman vizibile doar cateva secunde, timp in care subiectul trebuie sa identifice o anumita litera in cadru, operatiune care-l va stimula la distragerea atentiei de la fata ostila.

In opinia specialistilor, cu acest exercitiu care dureaza 30 de minute, se pot „antrena” ochii si zonele frontale ale creierului sa isi indrepte atentia in alta parte decat la sursele generatoare de neliniste.

Dupa o sesiune completa, care consta in doua sedinte pe saptamana timp de 4-6 saptamani, rezultatele sunt similare celor obtinute cu psihoterapia traditionala, ceea ce anunta lansarea, cat de curand, a unui „psiholog de buzunar”, gata sa alunge panica din preajma celor ce sufera de astfel de tulburari, precizeaza sursa.

Adauga un comentariu