Boli si tratamente

Aport mare de sare: care sunt principalele cauze ale tensiunii arteriale crescute

Publicat: 21 dec. 2020
Aport mare de sare care sunt principalele cauze ale tensiunii arteriale crescute
Sarea consumată excesiv (mai mult de 12 grame pe zi) poate crește tensiunea arterială

Desi tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu tensiune arterială crescută, este posibil să acționăm asupra anumitor cauze ale acestei boli. Urmărirea greutății și a dietei este o modalitate bună de a preveni bolile cardiovasculare! Iata care sunt principalele cauze ale tensiunii arteriale crescute!

Hipertensiunea arterială are multe cauze. Unii factori, cum ar fi vârsta sau moștenirea, nu pot fi modificați. Cu toate acestea, toată lumea își poate monitoriza greutatea și dieta.

Îmbătrânire: primul factor de hipertensiune

Tensiunea arterială ridicată este presiunea excesivă a sângelui în artere. În timp, întregul sistem cardiovascular suferă și frecvența bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral crește.

Cu toate acestea, odată cu vârsta, sistemul arterial își pierde flexibilitatea. Arterele fiind mai rigide, tensiunea arterială crește mecanic. 80% dintre persoanele hipertensive tratate au peste 55 de ani. De fapt, femeile își observa adesea creșterea tensiunii arteriale în timpul menopauzei. În acest moment, screening-ul este deosebit de important.

La măsurarea acestei tensiuni arteriale, rezultatul nu trebuie să depășească în medie 135/85 milimetri de mercur (mmHg), după trei măsurători dimineața, trei măsurători seara, timp de trei zile. Pe măsură ce îmbătrânim, prima citire (presiunea sistolică sau SYS pe monitorul tensiunii arteriale) crește. Prin urmare, se acceptă faptul că la persoanele peste 80 de ani, pragul care nu trebuie depășit este de 145/85.

Care sunt principalele cauze ale tensiunii arteriale crescute: aport mare de sare

Sarea consumată excesiv (mai mult de 12 grame pe zi) poate crește tensiunea arterială (+ 1 mmHg de presiune SYS pentru 1 gram de sare în exces pe zi. Aveți grijă, este ascunsă peste tot! O singură masă foarte sărată poate provoca o creștere a tensiunii. Din motive încă necunoscute, doar 40% dintre persoanele hipertensive vor scădea tensiunea arterială prin reducerea sării in dieta lor. Dacă tensiunea arterială nu a scăzut suficient după ce s-a consumat mai puțină sare timp de una până la două săptămâni, este necesar un tratament medicamentos.

Kilograme în plus

Supraponderabilitatea este un factor care promovează tensiunea arterială crescută. Pierderea kilogramelor în plus poate fi uneori suficientă pentru a recâștiga tensiunea arterială normală. Pierderea în greutate este foarte adesea benefică pentru hipertensiunea arterială. Pierderea a 5 kg scade tensiunea arterială SYS (sistolică) cu 5 unitati. Acest lucru este cu atât mai important cu cât supraponderalitatea este adesea asociată cu alți factori de risc cardiovascular, cum ar fi colesterolul ridicat și diabetul.

Părinți hipertensivi

Ereditatea explică în mare măsură apariția hipertensiunii. O persoană ai cărei părinți au fost diagnosticați cu hipertensiune în jurul vârstei de 40-45 de ani ar trebui să fie foarte vigilentă și să monitorizeze cu atenție modificările tensiunii arteriale de la vârsta de 20 de ani.

Care sunt principalele cauze ale tensiunii arteriale crescute: boală de rinichi

Una dintre funcțiile rinichilor este de a regla apa și sarea din organism. Prin urmare, o disfuncție va duce la creșterea tensiunii arteriale. Acest lucru trebuie monitorizat în special în cazurile de boli de rinichi. O problemă cu glandele suprarenale poate avea, de asemenea, un impact. Un pacient cu hipertensiune arterială și al cărui test de sânge arată o scădere a nivelului de potasiu, ar trebui să vorbească cu cardiologul său și să efectueze un control pentru a identifica o cauză suprarenală.

Tutunul creste presiunea

Tutunul acționează asupra calibrului vaselor de sânge. Tensiunea arterială rămâne moderat crescută timp de 20 de minute după o țigară. Prin urmare, tutunul nu este direct responsabil de hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, acesta nu este un stimulent pentru fumat!

Stresul: un factor unic în hipertensiune

Grijile si stresul pot determine creșterea tensiunii arteriale. Acesta este motivul pentru care o singură măsurare a tensiunii arteriale nu este suficientă pentru a pune un diagnostic de hipertensiune.
Adauga un comentariu