Eveniment-Social

Apostolatul evanghelizant sau asumarea tragicului

Publicat: 10 ian. 2000

Dupa „amenintari” indelungate, Bogdan Baghiu iese la rampa; inexorabil, rampa te arunca. Printre gesturile lui suprarealiste se desluseste incercarea de a comunica, si, prin paginile de fata, reusita de a comunica. Asteptam aceasta carte, pentru ca voiam sa stiu mai multe despre Bogdan Baghiu, chiar daca el se oboseste sa-mi spuna zilnic anumite fapte despre starea lui de a fi. Chestiuni interesante.

Evanghelia dupa Om” nu poate fi, in acest context, decat suma si sinteza vorbelor de poezie pe care le viseaza Bogdan, el insusi gasind in spatiul liricii forma cea mai directa si mai adecvata a dialogului. Detasandu-se de cotidian, desi il traieste frenetic, autorul „Evangheliei dupa Om” gaseste si cotidianul scrierii si al definitiei. De aici pornind, definitia devine pecetea spunerilor sale de peste zi. „A te inspaimanta inseamna a te in-spre-pamanta” (Meditatie), ne avertizeaza poetul intr-un poem care dureaza cat un vers. Blazon exact al cotidianului, al impamantarii, in felul unei retele electrice care ajunge la potential 0, la contactul cu bulgarii de care te impiedici.

Din frica de pierdere, Bogdan Baghiu se abandoneaza versului. Unul bun, foarte lucrat, cu acribia Omului care spera la nesfarsit, desi are constiinta in-sperantei. Regasesc in zicerile Bogdanului Baghiu perseverenta de mestesugar a filosofului (Bogdan e de meserie metafizician), certitudinea crestinismului, revolta ereticului dar si complexitatea personalitatii, pusa sub semnul tensiunii fizico-morale si de gandire. Avantaje: fortarea limbajului, in limite permise, desigur; intoarcerea ideii catre logosul neatribuit; rebeliunea; contrazicerea, inlauntru si inafara.

Dezavantaje: asumarea tragicului, dezradacinarea, plutirea, pierduta si incompatibila lume biblica, si, in general, tot ceea ce mai exista si trebuie trait, dar nu are rost. Cred, sau poate stiu (intrebati-ma!) ca Bogdan Baghiu are dreptul de copy-wright pentru o evanghelie. Cea de fata. Dupa Om, desigur, pentru ca sfintirea nu scrie evanghelii; doar le inspira. De aceea, Bogdan Baghiu scrie si poeme conjuncturale in care crede. Scrie despre iubire, in care crede. Scrie despre Oameni, in care crede. A crede, inseamna Evanghelie.

Cele de pana acum le-am scris in prefata acestei carti, si nu-mi ramane decat sa subscriu, inca o data, acestora, cu o simpla completare: ma bucur pentru bucuria lui Bogdan Baghiu, de a se vedea cu un volum de poezie in mana, dupa anii pe care i-a petrecut, dedicandu-se literaturii, asa cum a stiut el sa o faca. „Evanghelia dupa Om” este inca o carte aparuta la Editura OuTopos, si de acum avem certitudinea ca tinerii de acolo si-au gasit un drum, dupa cautari si eforturi.loading...

Adauga un comentariu