Magazin

Apple si aliatii sai vor despagubiri fabuloase din partea Qualcomm

Publicat: 16 apr. 2019
1

Apple si aliatii sau vor sa obtina despagubiri de pana la 27 de miliarde de dolari din partea producatorului de cipuri Qualcomm, intr-un proces din Statele Unite referitor la practici ilegale in domeniul brevetelor, transmite Reuters. Qualcomm acuza la randul sau ca Apple si-a obligat partenerii vechi de afaceri sa nu mai plateasca unele redevente si incearca sa obtina despagubiri de pana la 15 miliarde de dolari.

Google va lansa un serviciu de streaming pentru jocuri video bazat pe browser

Inregistrat de Apple la inceputul anului 2017, procesul de la tribunalul federal din San Diego va avea loc in jurul cipurilor modem care conecteaza dispozitive precum iPhone sau Apple Watch la retelele de date wireless. In ultimii doi ani, Qualcomm a desfasurat o campanie de presiuni prin intermediul unor procese de amploare mai mica impotriva Apple, incercand si obtinand uneori interzicerea vanzarii unor modele de iPhone pentru nerespectarea brevetelor.

In San Diego, echipa de fotbal a orasului joaca de zeci de ani pe stadionul Qualcomm si aprope fiecare district de afaceri poarta logo-ul producatorului de cipuri pentru dispozitive mobile. Pentru Apple, procesul este legat de libertatea de a stabili propriul traseul tehnologic pentru produsele blockbuster, prin cumpararea de cipuri fara a plati ceea ce considera ”o taxa” pe inovatiile sale, sub forma redeventelor pentru licentierea brevetelor catre Qualcomm.

Pentru Qualcomm, procesul, impreuna cu acuzatii similare formulate in ianuarie de autoritatile de reglementare americane, va determina soarta sistemului sau unic de afaceri, care consta in vanzarea de cipuri si licentierea a peste 130.000 de brevete. Cea mai mare parte a profiturilor Qualcomm provin din licente. Qualcomm obliga producatorii de dispozitive mobile sa semneze acorduri pentru licente, inainte de a le livra cipuri, considerand ca este o masura de siguranta pentru ca acestia sa nu incalce brevetele. Apple si alti producatori de dispozitive afirma insa ca aceasta practica este o politica de adublare a platilor.

Adauga un comentariu