National

Aproape 100 de vamesi si politisti au fost arestati

Publicat: 10 feb. 2011
1

@ Ultimii retinuti de Directia Nationala Anticoruptie în cazul mitei de la vamile din vestul tarii sunt 10 politisti de frontiera, unul de la circulatie, noua vamesi si doi contrabandisti, numarul total al inculpatilor încarcerati de anchetatori, începând de miercuri, ajungând la 97

DNA a informat ieri ca procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de 22 persoane, printre care ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali la punctele de trecere a frontierei (PTF) Moravita si PTF Foeni, din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Timis, si persoane suspectate de trafic de tigari. Pentru aderare la un grup infractional organizat si luare de mita in forma continuata au fost retinuti: doi ofiteri de frontiera, sase agenti de politie de frontiera de la PTF Moravita, doi agenti de politie de frontiera de la PTF Foeni – Adrian Maier si Augustin Vrâncut, un agent de politie rutiera din cadrul IPJ Timis, Politia Rutiera Deta – Ioan Taran, cinci lucratori vamali la PTF Foeni si patru lucratori vamali la Biroul Vamal Moravita.
În acelasi lot au fost retinute si doua persoane suspectate de trafic cu tigari pentru aderare la un grup infractional organizat si dare de mita. Celor 22 inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.
Miercurea trecuta, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 ore. Ieri, inculpatii au fost prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 zile.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a retinut 30 politisti si vamesi de la PTF Moravita, alte cinci persoane fiind cercetate în stare de libertate. Procurorii DNA fac cercetari penale fata de 35 persoane, printre care ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moravita, Sectorul Politiei de Frontiera (SPF) Deta, PTF Foeni din cadrul SPF Cruceni, toate structurile apartinând Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Timis, si fata de persoane suspectate de trafic de tigari. Din probele administrate pâna în prezent au rezultat urmatoarele aspecte privind activitatea infractionala a inculpatilor: pentru a trece frontiera cu un bax de tigari, traficantii dadeau 50 euro, iar pentru un cartus de tigari – 1 euro, astfel încât o singura persoana ajungea sa înmâneze lucratorului vamal si sume de 750 euro.

Coruptia de la Naidas

Procurorii DNA au retinut, de asemenea, 15 inculpati, printre care 11 lucratori de politie de frontiera (trei ofiteri si opt de agenti) si patru lucratori vamali, care si-au desfasurat activitatea în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidas, judetul Caras-Severin.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul PTF Naidas, vamesii si politistii de frontiera mentionati, precum si alte persoane implicate în traficul cu tigari, în contextul existentei unui grup infractional organizat, au actionat în scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si pentru a obtine importante beneficii financiare si materiale. Si in acest caz traficantii de tigari achitau aproximativ 50 euro pentru un bax, respectiv 5 lei sau 1 euro pentru fiecare cartus de tigari, astfel ca în unele situatii se încasau sume cuprinse între 2.000 si 2.700 euro pe o tura. De asemenea, Directia Nationala Anticoruptie a retinut, miercurea trecuta, alte 15 persoane în cazul de coruptie de la punctul de vama Stamora-Moravita. Procurorii DNA efectueaza cercetari penale fata de 15 persoane, printre care ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali la PTF Moravita din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Timis si persoane suspectate de trafic de tigari, a informat DNA. Astfel, de la PTF Moravita a fost retinut ofiterul de politie Valerian Dragomir (sef de tura), pentru luare de mita în forma continuata si aderare la un grup infractional organizat. Au fost retinuti 10 agenti de politie la PTF Moravita.

Comentarii
Adauga un comentariu