News Flash:

Aproape de oameni, impreuna cu ei (Ion Iliescu)

15 Octombrie 2000
1623 Vizualizari | 0 Comentarii
Sa avem speranta in puterea noastra de a depasi greutatile

Acum patru ani, Romania cunostea o alternanta a fortelor politice aflate la guvernare. Milioane de oameni s-au lasat ademeniti de demagogia populista a promisiunilor din "Contractul cu Romania". Sperantele celor mai multi dintre romani au inceput, insa, sa se naruie pe masura ce in locul promisiunilor au aparut sacrificiile si suferintele celor multi.
Tot mai multe familii de romani trec prin mari greutati materiale. Care tata, care mama nu-si doreste o viata decenta pentru copiii sai ? Cine nu ar vrea sa-i vada crescand si invatand fara griji ? Se justifica, oare, accentuarea din ultimii patru ani a mizeriei materiale si morale, sacrificarea atator destine, umilinta si neputinta celor care nu pot avea un trai decent, in ciuda muncii istovitoare pe care o depun ? Noi credem ca nu. Respectul pentru cei care au muncit cinstit o viata intreaga si au contribuit la ridicarea acestei tari in conditii vitrege este o obligatie pentru toti cei responsabili de administrarea tarii.

Sa invingem prin munca, solidaritate si unitate neincrederea, revolta si disperarea ce au cuprins oamenii.

Algoritmul politic s-a dovedit principalul adversar al cetateanului, impiedicand statul sa-si indeplineasca misiunea de partener al cetateanului in efortul de a depasi greutatile tranzitiei. autoritatea sa a fost pusa la indoliala chiar de cei care erau obligati sa o apere si sa o intareasca. Coruptia, nepotismul, birocratia sunt bolile care macina astazi neincrederea cetatenilor in institutii, in legi si politicieni, constituindu-se in principalele amenintari la adresa securitatii nationale.
Nu vreau sa minimalizez cu nimic nici propriile noastre raspunderi si neimpliniri din vremea in care ne-am aflat la putere. nu ignor nici unele critici justificate la adresa mea pentru perioada in care am indeplinit functia de sef al statului. Cei patru ani de Opozitie ne-au fost utili pentru maturizarea nostra ca partid, pentru reflectii si analize critice aprofundate asupra implinirilor si, mai ales, asupra neimplinirilor proprii ale adversarilor nostri politici. Esential este acum sa gasim calea prin care sa trecem peste aceste greutati, peste neincredere, revolta si disperare, care cel mai adesea iau forma apatiei sau neparticiparii.
Pentru a ne recastiga demnitatea grav atinsa de saracie, violenta, somaj, neincredere in viitor avem nevoie de munca, solidaritate si unitate. Doar in noi vom gasi forta si determinarea necesare iesirii din situatia grea in care ne aflam.

A venit momentul sa trecem peste incrancenari si intoleranta, sa regasim spiritul de unitate si reconciliere

Angajandu-ma pentru un nou mandat de Presedinte al romaniei, am in vedere ca, in virtutea atributiilor constitutionale, sa contribui la unirea tuturor fortelor si capacitatilor creatoare care pot sa participe la acest urias efort de recastigare a demnitatii.
Sa dovedim acum ca avem puterea sa trecem peste ceea ce ne desparte, sa ne punem in slujba valorilor pentru care am luptat, pentru a construi o viata mai buna pentru toti romanii.
Impreuna am construit institutiile noului stat democratic si am inceput tranzitia spre o economie si spre o noua societate, aflate in consonanta cu evolutiile din acesta parte a Europei. Impreuna am trecut prin greutatile economice si sociale ale inceputului si am inceput constructia economiei de piata si modernizarea societatii, dupa decenii de totalitarism.
In acei ani, am invatat cu totii lectiile democratiei. Alternanta la guvernare si normalitatea transferului de putere catre noua administratie au dovedit atasamentul sincer al PDSR la regulile democratice, ca si solididatea institutiilor pe care le-am construit si atasamentul cetatenilor Romaniei la noile valori ale societatii.
A venit momentul sa trecem peste incrancenari, intoleranta si sa punem inteligenta si buna credinta in slujba tarii.

Stim de unde plecam, stim ce avem de facut

Va chem alaturi de mine, sub deviza "Aproape de oamnei, impreuna cu ei". Sa intoarcem pagina si sa scriem un nou capitol al istoriei noastre.
Vreau sa ma refer la felul in care eu, in calitate de candidat al PDSR la inalta demnitate de Presedinte al Romaniei, doresc sa raspund problemelor cu care se confrunta cetatenii, aspiratiilor lor guvernare mai buna si o viata mai prospera.
Tuturor familiilor din Romania care se zbat pentru supravietuire, pentru a-si permite accesul la educatie sau pentru a-si costurile exorbitante ale serviciilor publice sau medicamentelor le spun : ma voi bate ca in urmatorii patru ani combaterea saraciei sa fie principala prioritate a actiunii guvernamentale si legislative.
Romania nu va fi mai bogata si romanii mai prosperi daca economia nu va relua drumul cresterii economice, durabile, stabile si sustinute. De aceea, trebuie sa construim o economie de piata functionala, bazata pe concurenta loiala, eficienta, reguli clare, pe institutii de reglementare si pe respingerea dominatiei monopolurilor, oricare ar fi forma de proprietate.
Sa refacem potentialul industrial pe o baza moderna.
Sa valorificam potentialul agriculturii noastre, sa ridicam gradul de civilizatie al satului romanesc.
Nu putem concepe o relansare de durata a economiei daca nu vom rezolva de o maniera satisfacatoare problema proprietatii. Vom incheia procesul de retrocedare a proprietatilor confiscate abuziv de regimurile totalitare. Impreuna cu institutiile abilitate, voi cauta ca aceste procese sa se desfasoare fara tensiuni, fara crearea de noi inegalitati si injustitii sociale, in special in ceea ce-i priveste pe chiriasi si, mai ales, fara sa aduca atingere interesului national.

Voi lupta pentru despovararea fiscala a populatiei, ca si pentru combaterea aspra a violentei ce ameninta siguranta oamenilor

In ultimii patru ani, am asistat la o crestere ingrijoratoare a poverii fiscale pe care o suporta cetatenii si intreprinderile. Saracia isi are originea si in acesta fiscalitate penalizatoare, care indeamna la neplata impozitelor si taxelor si la evaziune fiscala. Voi lupta pentru o autentica reforma a fiscalitatii, care sa despovareze populatia, cetatenii si sa incurajeze intreprinderile si intreprinzatotii, sa stimuleze initiativele comunitatilor locale in directia infiintarii de noi locuri de munca, care sa duca la cresterea sputerii de cumparare a familiilor.
Violenta devine pe zi ce trece un insotitor tot mai nedorit al esecului economic si social. Violenta din societate, de pe strazi, violenta din scoli, violenta impotriva femeii in familie tinde sa o intreaca pe cea de pe micile si marile ecrane. Strada ia locul familiei si al scolii in educare tinerilor Romaniei. Drogurile, prostitutia, alcoolismul sunt refugii pentru un tineret debusolqat, lipsit de valori si de mijloace de afirmare, care cauta cu disperare un sprijin, un punct de reper. institutiile de care depinde siguranta cetateanului si cea a tarii sunt lipsite de autoritate, nu au mijloacele si nici vointa de a lupta cu raul care ameninta societatea romaneasca.
Voi cere Executivului sa acorde cu prioritate mijloacele financiare si materiale necesare pastrarii ordinii publice si combaterii violentei din scoli si din familii.

Voi promova dialogul si comunicarea, nu discordia si incrancenarea

Voi veghea ca Justitia si institutiile statului de de drept sa-si faca datoria, sa combata coruptia si birocratia. Nimeni nu trebuie sa mai fie umilit de functionarii statului si purtat pe drumuri, atunci cand doreste sa investeasca in economia tarii noastre.
Criza de autoritate a statului este tot mai evidenta si devine o amenintare pentru democratie. Voi lupta cu toata fermitatea si hotararea pentru intarirea autoritatii statului, a institutiilor sale si, in primul rand, a institutiile prezidentiale, factor constitutional central in sistemul institutiilor statului de drept, care trebuie sa-si indeplineasca principala sa misiune de mediator intre puterile statuluii, precum si intre stat si societate. Presedintele trebuie sa asigure atat respectarea principiului separarii puterilor in stat si neinterferenta in exercitarea functiilor de catre fiecare dintre puteri, cat si coernta si conjugarea eforturilor tuturor factorilor politici si sociali in apararea si promovarea interesolr comune. El trebuie sa uneasca, nu sa dezbine, sa promoveze dialogul si comunicarea, nu discordia si incrancenarea. Ma angajez, intr-adevar, sa fiu Presedintele tuturor romanilor.
Pentru a construi o Romanie mai prospera si mai dreapta, avem nevoie de o reforma a sistemului de protectie sociala, in primul rand a sistemului de pensii.
Acum avem un sistem ineficient, birocratic, care risipeste putinele resurse pe care le avem. Vom construi un sistem modern, care sa incurajeze, in primul rand, protectia prin munca, iar asistenta necesara sa se adreseze doar acelora care au cu adevarat nevoie. Asta nu inseamna ca vom aproba administrarea aventuroasa a fondurilor private de pensii, care sa ne puna in fata unei noi crize, de felul celei provocate de prabusite. Vom milita pentru un sistem echitabil, in care toti romanii care obtin un venit sa contribuie, proportional cu veniturile, la finantarea lui, un sistem care sa ofere fiecaruia dintre noi accesul la o asistenta medicala de baza.
Voi acorda atentie constanta protejarii, formarii si promovarii tinerilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015959 (s)