Educatie intima

Aproape jumatate din tinerii romani cred ca BTS pot fi luate de pe colacul toaletei

Publicat: 26 ian. 2011

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de compania Durex care a cuprins 15.000 de tineri din 15 tari.

Adolescentii din Romania dovedesc lacune mari la capitolul sanatate sexuala, in ciuda faptului ca au la dispozitie diverse surse de informare. Asta reiese din studiul „Ei nu vor sti daca noi nu le vom spune” – o cercetare a cunostintelor, atitudinilor si practicilor in randul tinerilor din Europa, efectuat anul trecut de compania Durex Network.

Potrivit acestui studio, 4 din 10 adolescenti si tineri romani (40,3%) cred in mod eronat ca pot contracta o boala cu transmitere sexuala (BTS) de pe scaunul toaletei. Aceasta statistica ne plaseaza pe locul 2 dupa Turcia (44,4%). Totusi, romanii sunt putin mai informati in ceea ce priveste perceptia asupra riscului contractarii unei BTS. In Romania, doar 19,1% dintre tinerii intervievati cred ca riscul de a contracta o astfel de boala este mic sau nu exista – comparativ cu 37,5% in Slovenia, 50% in Germania si 70,3% in Belgia. 

Adevaruri mai putin stiute din spatele bolilor sexuale  

Romanii prefera sexul fara contraceptie
La intrebarea daca ar utiliza un prezervativ pentru o partida de sex cu un nou partener, 3,4% dintre romani au declarat ca nu, aceasta cifra fiind a treia in Europa, dupa Turcia (14,4%) si Polonia (3,5%). Baietii si fetele noastre au avut rezultate mai slabe in ceea ce priveste utilizarea metodelor contraceptive in mod regulat. Unul din cinci (20%) declara ca nu a folosit nicio forma de contraceptie ultima data cand a intretinut relatii sexuale.

Indicatiile si contraindicatiile metodelor contraceptive de bariera  

Implanturile contraceptive sunt mai putin sigure decat se stia  

Fetele mai bine informate decat baietii
Lipsa lor de cunoastere se reflecta in imaginea pe care o au tinerii romani despre educatia sexuala primita in scoli, mai mult de jumatate (53,9%) dintre ei declarand ca profesorii lor nu aveau pregatirea necesara pentru a le face educatie sexuala. Studiul mai arata ca, in general, tarile din Europa de vest au inregistrat scoruri mai ridicate in ceea ce priveste cunostintele, atitudinile si practicile in materie de sex, comparativ cu tarile din Europa de est. De asemenea, tinerele au dovedit ca sunt mai pregatite decat tinerii.

Studiul este al cincilea din seria „Imaginea sexului la nivel mondial” initiata de Durex si a cuprins peste 15.000 de tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 20 ani, din 15 tari europene – noua din Europa de Vest si sase din Europa de Est. loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit