Eveniment-Social

Aproape o mie de bebelusi, inghesuiti in cresele din Iasi

Publicat: 16 mai 2012
1

@ Spatiile disponibile in cresele din Iasi nu sunt suficiente pentru numarul mare de nou-nascuti din fiecare an @ Tot mai multe familii sunt pe listele de asteptare ale creselor din municipiu @ Desi locurile disponibile sunt 720, in ultimii 3 ani s-au inscris peste 900 de copii anual @ Inainte de 89′ au existat 29 de crese in Iasi insa numarul lor s-a redus, acum fiind doar 11 astfel de centre pentru copii

Tot mai multe familii din Iasi isi inscriu bebelusii pe listele de asteptare la cresele din judet. Parintii care nu au timp sa se ocupe de cresterea copiilor cu varste intre 1 si 3 ani sunt nevoiti sa ii duca la cresa daca nu au posibilitatea sa plateasca o bona sau nu-i pot lasa pe micuti in grija bunicilor. Desi in municipiu sunt 11 crese, acestea nu sunt suficiente pentru numarul mare de copii cu varsta sub 3 ani.

Potrivit reprezentantilor Oficiului Starii Civile Iasi, in primul trimestru al anului au fost inregistrati 1.794 nou-nascuti, in luna aprilie – 547 copii iar pana la aceasta data alti 318 nou-nascuti.
 
Reprezentantii Directiei Crese din Iasi
sustin ca  in acest an s-au inregistrat peste 900 de copii care au fost inscrisi in cele 11 crese din cartierele din municipiu, iar numarul lor este in continua crestere. Pe liste exista doar 720 de locuri aprobate intr-un an, iar multe dintre familiile care nu au mai gasit locuri libere la cresele din cartierele unde locuiesc si-au inscris copiii la cele din cartierele vecine unde au gasit locuri  disponibile. De asemenea, au fost inscrisi si copii cu varsta sub un an, de 9 luni chiar, insa numarul lor este mic, acesta variind lunar de la 20, la 28 de nou-nascuti inregistrati. Cu toate acestea multe dintre familiile care vor sa-si inscrie copilul la cresa dar nu au domiciliul in Iasi, o pot face la oricare dintre cele 11 centre.

„Noi primim nou-nascuti de la cele 3 maternitati din Iasi, iar multe dintre mamicile care vor sa ne lase in grija copilul nu sunt din oras. In cazul in care exista un caz de boala sau orice problema de orice natura in randul copiilor, se intervine imediat. Avem asistente, infirmiere, ingrijitoare, psihologi care se ocupa de copiii aflati intr-o situatie mai dificila”, a declarat Felicia Curelaru, director al Directiei Crese Iasi. Programul destinat ingrijirii copiilor este de 12 ore, insa se prelungeste de cele mai multe ori din cauza numarului mare de copii inscrisi, dar si a lipsei de personal. Momentan sunt 169 de angajati la Directia de Crese Iasi, desi pe organigrama sunt trecute 230 de posturi. O alta cauza a locurilor tot mai putine pentru copiii de 1-3 ani este faptul ca in ultimii 20 de ani, numarul creselor din Iasi a scazut considerabil, inainte de 89 fiind in municipiu 29 de crese si in prezent doar 11.

„In cartierele Bucium, CUG sau Pacurari nu exista crese pentru copiii de 1, 2 sau 3 ani si sunt dusi de cele mai multe ori in centrele din cartierele cele mai apropiate de locuinta lor. Ar trebuie construite cel putin 3 crese in aceste cartiere” a declarat Mihai Grigoriu, contabil-sef al Directiei Crese Iasi. Urmatoarea perioada de inscrieri in cresele din Iasi va incepe in septembrie.

Comentarii
  • sugerez mamicilor, sa se uneasca cate 2-3-* si sa angajeze o dadaca, ar avea o dadaca mai dedicata ca ar avea bani mai multi, ingrijirea superioara celei din cresa de stat, cheltuieli mai mici pentru parinti, socializarea celor mici …

Adauga un comentariu