Magazin

Aproape toti medicii generalisti recunosc ca au prescris tratamente cu placebo

Publicat: 24 mart. 2013
1

Aproape toti medicii generalisti din Marea Britanie (97%) recunosc ca au prescris un placebo unui pacient, iar mai mult de trei sferturi marturisesc ca au recurs la un astfel de medicament cel putin o data pe saptamana, releva un studiu publicat joi de specialisti din doua universitati britanice.
97% dintre medici afirma ca au prescris „preparate placebo impure”, adica tratamente sau examinari fara vreun efect cunoscut asupra bolii in cauza, cum ar fi utilizarea de antibiotice pentru a lupta impotriva virusurilor, in contextul in care antibioticele nu actioneaza decat asupra bacteriilor. Pentru a-i trata pe pacientii lor, circa 12% dintre medici recunosc ca au folosit „preparate placebo pure”, care nu contin molecule farmaceutice, cum ar fi suplimente de zahar sau solutii saline.
Medicii considera ca preparatele placebo „ii pot ajuta pe pacienti” provocand „efectele unui tratament psihologic”, explica Jeremy Howick, unul din autorii cercetarii realizate in randul a 783 de medici.
„Efectul placebo serveste la eliberarea de analgezice naturale in sistemul nervos”, adauga un alt cercetator, George Lewith, care considera „irational stigmatul legat de placebo” si face apel la dezvoltarea cercetarii asupra „preparatelor placebo etice si economice.”
In opinia autoritatii de reglementare a activitatii medicilor britanici, recursul la placebo este etic doar in cazurile testelor clinice: placebo permite astfel compararea efectelor unui tratament intre un pacient care il urmeaza si un altul care nu face acest lucru. „A prescrie un placebo presupune a pacali pacientul, deoarece pentru a-i maximiza efectul, un pacient are nevoie sa creada ca falsul tratament este real”, a precizat joi Asociatia Medicala Britanica, organismul profesional al medicilor.

Adauga un comentariu