News Flash:

Aproape trei milioane Euro pentru rromii din judetul Iasi

18 August 2004
1153 Vizualizari | 0 Comentarii
•Noua comunitati de rromi din judetul Iasi vor beneficia de investitii in valoare totala de 2,7 milioane Euro •Cu acesti bani vor fi realizate racorduri la retelele de apa potabila si gaze, reabilitari de drumuri si locuinte sociale

Un numar de 9 comunitati de rromi din judetul Iasi vor beneficia de investitii in valoare totala de 2,7 milioane Euro. Aceste sume provin din fonduri puse la dispozitie de Uniunea Europeana prin programul de finantare Phare si sunt destinate efectuarii unor lucrari publice, cum ar fi alimentari cu apa si gaze sau reabilitari de drumuri. Programul face parte din strategia nationala de imbunatatire a situatiei rromilor si este realizat in parteneriat cu Consiliul Judetean (CJ) Iasi. Pana ieri, data limita de depunere a proiectelor, au fost depuse 16 proiecte destinate imbunatatirii situatiei rromilor din 9 localitati ale judetului Iasi, valoarea medie a fiecarui proiect ridicandu-se la 170 mii Euro. Este vorba de comunele Bals, Ciurea, Grajduri, Holboca, Lungani, Miroslovesti, Valea Seaca, Mironeasa si orasul Targu Frumos, unde vor fi executate racorduri la retelele de alimentare cu apa si gaze, reabilitari de drumuri comunale si locuinte sociale. De asemenea, cu finantari Phare, in cadrul strategiei nationale de imbunatatire a conditiei rromilor vor fi demarate si programe de formare profesionala. Proiectele au fost depuse la Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Rromi din Cluj si vor fi gestionate de Ministerul Finantelor Publice. Pentru a beneficia de aceste proiecte, comunitatile de rromi din comunele si orasele judetului Iasi trebuie sa duca la bun sfarsit anumite formalitati juridice. Programul impune ca fiind obligatorie realizarea unui parteneriat intre CJ si grupurile de initiativa a rromilor din comunitatile unde vor fi demarate aceste proiecte. De asemenea, se impune si conditia ca respectivele grupuri de initiativa sa se constituie sub forma de organizatii neguvernamentale pana la accesarea proiectelor Phare. Programul finantat prin Phare a fost facut cunoscut de administratia judeteana mai multor comunitati de rromi din localitatile iesene, dar de proiecte au fost interesate numai unele dintre acestea. In evidenta CJ, localitatile care detin o populatie de rromi cu reprezentare semnificativa sunt orasele Iasi, Pascani, Targu Frumos si Harlau si comunele Dagata, Ciurea, Dolhesti, Grajduri, Holboca, Lungani, Mironeasa, Bals, Miroslovesti, Motca, Stolniceni Prajescu, Raducaneni, Valea Seaca, Voinesti si Podu Iloaiei. Proiectele care vizeaza pregatirea profesionala si activitatile generatoare de venit pot obtine finantari Phare cuprinse intre 5 mii Euro si 50 mii Euro, in vreme ce racordarea la retelele de utilitati si constructia de locuinte sociale pot fi realizate prin proiecte a caror valoare sa fie cuprinsa intre 5 mii Euro si 200 mii Euro. De proiectele depuse pana in prezent vor beneficia cateva mii de rromi din judetul Iasi.
(T.L.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1313 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013357 (s)