News Flash:

Aprobare amanata pentru imprumutul de 85 milioane Euro

23 Mai 2006
1227 Vizualizari | 0 Comentarii
•Consilierii au amanat decizia referitoare la imprumutul de 85 milioane Euro pentru finantarea proiectelor din Iasi •Au trecut la repezeala insa 62 de proiecte de hotarari, care au inclus evacuarea unor persoane, acordarea de sporuri Politiei Comunitare, alocarea unui spatiu pentru o sectie de politie si o biblioteca sau inasprirea amenzilor pentru activitatea taxi

Legislativul local a spus deocamdata "pas" initiativei primariei de a imprumuta bani pentru realizarea marilor investitii de infrastructura. Consiliul a evitat sa discute proiectul care ar da unda verde unui imprumut urias, de 85 milioane Euro, considerand ca este prea important pentru o discutie intr-o sedinta ordinara. Drept urmare, s-a luat decizia de a organiza o sedinta extraordinara de Consiliu Local, special pentru dezbaterea proiectelor puse pe lista pentru uriasa finantare. Lipsita de punctul culminant, sedinta a decurs cursiv, rare fiind proiectele care au suscitat discutii. In mai putin de doua ore, cei 25 de consilieri locali prezenti la sedinta legislativului local de ieri au trecut peste 67 de proiecte de hotarari. Ordinea de zi, cea mai incarcata a acestui an, nu a luat foarte mult consilierilor, care au votat la foc automat, sub mitraliera verbala a presedintelui de sedinta, conservatorul Ionel Oancea. Cu mana sus, consilierii au aprobat in numai cinci minute peste 30 de hotarari.

Decizie amanata

Cel mai important proiect supus aprobarii din intregul mandat a fost amanat de consilieri. Imprumutul a 85 milioane Euro pentru sase proiecte trebuie gandit pe indelete. Cel care a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului a fost Constantin Axinia, motivand ca pentru un astfel de proiect este necesara o sedinta extraordinara dedicata dezbaterilor. Asentimentul a fost general. "Nu m-am impotrivit amanarii fiindca, intr-adevar, nu a fost timp fizic suficient pentru analizarea proiectelor pentru acest imprumut", a declarat primarul Gheorghe Nichita, la finalul sedintei. Reamintim ca in proiectul primariei au fost trecute reabilitarea a 30 de kilometri de linie de tramvai (33 milioane Euro), reparatii la strazi (22 milioane Euro), constructia pasarelei Octav Bancila (11 milioane Euro) si ridicarea a 300 de locuinte sociale (10 milioane Euro). In plus, se doreste informatizarea primariei si participarea locala pentru realizarea unei noi gropi de gunoi a municipiului.

Proiectele de viteza

Fara atentia consilierilor si in mare viteza, ieri au fost aprobate peste 20 de Planuri Urbanistice de Detaliu, au fost acordate sporuri salariale pentru Politia Comunitara, s-a alocat un spatiu pentru Sectia VI Politie in Nicolina, s-au inasprit amenzile la activitatea taxi. In plus, scolile au primit mai multi bani pentru a-si putea plati datoriile la utilitati, s-au cumparat terenuri de la veteranii de razboi nemultumiti de cartierul Aparatorii Patriei, aflat peste Bahlui, vis-a-vis de cartierul Dacia. La capitolul viteza in vot a trecut si infratirea municipiului cu orasul Netanya, din Israel, sau acordarea titlului de cetatean de onoare pentru Quinton Quayle, fostul ambasador al Marii Britanii in Romania.

Responsabil cu amuzamentul

Consilierul PD Tiberiu Brailean a debordat de buna dispozitie si, glumet, a destins atmosfera de la sedinta. Hohotele de ras ale colegilor au izbucnit la inceputul sedintei, cand reprezentantul PD a vrut sa felicite reprezentantii executivului si ai consiliului care au sarbatorit Sf. Constantin si Elena. "Urez la multi ani sfintilor in viata care au sarbatorit ieri si nu m-au invitat", a spus Tiberiu Brailean, in hazul general al asistentei. Plin de ironii, Brailean si-a intepat adversarii politici, dar si colegii de Alianta. In plus, a creat rasete si involuntar, comentand eronat un proiect de hotarare. Fara a fi atent, consilierul s-a ridicat impotriva unei concesiuni de teren catre Fundatia Ecologica "Dimitrie Cantemir", fara sa observe ca de fapt este vorba de revocarea concesiunii si nu de o atribuire. Culmea hazului a starnit-o insa Petru Focsa, seful Serviciului Asociatii Proprietari, responsabil cu sonorizarea sedintei. Angajatul primariei nu a facut glume, nu a intervenit in discutie, ci a cazut cu o bufnitura rasunatoare. Fara sa vada ca nu are scaun, s-a pravalit pe parchetul salii, starnind rasul intregii asistente si intrerupand discutiile consiliului.
Lucian SCHIOPU

Regiile locale sunt impovarate de taxele municipale

In cadrul sedintei de ieri, Consiliul Local a decis ca toate societatile comerciale si regiile autonome din subordinea municipalitatii sa plateasca taxa de redeventa pentru folosirea unor terenuri sau bunuri aflate in domeniu public. Adica, taxele de redeventa sunt obligatii de plata ale societatilor comerciale si regiilor autonome care utilizeaza parti din patrimoniul Consiliului Local, sub diferite forme (folosinta, administrare, concesiune). Astfel, cele mai scumpe taxe vor fi platite de SC CET Iasi SA, respectiv aproape 12 miliarde lei (1,2 milioane RON) lunar, si Regia Autonoma de Transport Public Iasi (RATP), care va avea o obligatie lunara de 5,7 miliarde lei (577 mii RON). In rest, SC Citadin SA va plati o redeventa anuala de 10,2 miliarde lei (1,02 milioane RON), SC Salubris SA, 7 miliarde lei (700 mii RON), iar SC Termo Service SA va plati, tot anual, cate 216 milioane lei (21,6 mii RON) catre municipalitate. De remarcat ca in ceea ce priveste SC Citadin SA, SC Termo Service SA si SC Salubris SA redeventa va fi platita in functie de profit.

Ajutor de la consilierii PNL si PD

Tiberiu Brailean, de la PD, si Radu Botez, de la PNL, au venit cu o alta initiativa, si anume ca o parte dintre aceste unitati sa nu plateasca aceasta taxa de redeventa, iar banii aferenti sa se duca in cuantumul datoriilor catre furnizorii de utilitati. Astfel, consilierul Tiberiu Brailean a propus ca banii pe care Regia de Transport ii datoreaza municipalitatii sa fie folositi la plata datoriilor catre furnizorul de electricitate. "Parerea mea este ca acesti bani ar fi mai bine folositii catre plata utilitatilor. Spre exemplu, in cazul Regiei de Transport, cu banii de redevente s-ar putea esalona datoriile catre SC E.ON Moldova SA, furnizorul de electricitate", a declarat Tiberiu Brailean. Maricel Gherca, directorul RATP, a precizat ca aprobarea acestei taxe ar afecta grav unitatea. "Aceasta taxa de redeventa nu vine decat sa incarce si mai mult Regia. Nu este o taxa deloc de neglijat, deoarece reprezinta, pentru noi, 20 la suta din activitatea noastra de baza, respectiv cea de transport. In afara de asta, taxa de redeventa este contabilizata ca o cheltuiala pentru noi", a precizat Maricel Gherca. Pentru ca nu a fost de acord cu sarcina financiara aruncata de primar, directorul RATP a fost certat in plen de seful Executivului. "Nu stiu cat de bun director mai este Gherca pentru RATP, avand in vedere pozitia sa de astazi. Trebuie analizat cat avem noi de platit la ei si cat au ei de platit la noi. Sunt ei in stare sa plateasca ratele la autobuze?", a replicat, vadit deranjat, primarul Gheorghe Nichita. Pe de alta parte, Dorin Ivana, directorul de la SC CET Iasi SA, nu a comentat aceasta taxa de redeventa. "Daca trebuie platita, o vom plati. Va fi mai greu daca vom merge in pierdere", a declarat Ivana. In cele din urma, acest punct de pe ordinea de zi a fost votat la limita, cu 11 abtineri. "Alianta a votat astazi politic si a demonstrat ca nu este doritoare sa rentabilizeze Regiile, ci sa pastreze situatia de fapt, care reprezinta un haos contabil intre datoriile primariei catre societati si regii sau invers", a declarat primarul Gheorghe Nichita.
Cristian ALBU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1206 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014691 (s)