Eveniment-Social

Aproximativ 40 ani pentru emiterea titlurilor de proprietate

Publicat: 30 nov. 2010
1

@ Lipsa personalului face ca eliberarea titlurilor sa se realizeze in ritm de melc @ Chiar daca aproape s-au finalizat dosarele de retrocedare, proprietarii intra in posesia terenurilor dupa cativa ani buni

Desi aproape au finalizat dosarele de retrocedare, autoritatile din judetul Iasi se confrunta cu noi probleme. Comisia Judeteana de Fond Funciar a finalizat aproximativ 40.000 dosare pentru care ar trebui emise tot atatea titluri de proprietate. Insa lipsa personalului calificat face ca emiterea acestor titluri sa se desfasoare intr-un ritm foarte lent. Sefii judetului au ridicat problema si la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), institutia care se ocupa cu eliberarea acestor titluri. „Pentru ritmul in care se emite titlul de proprietate am avea nevoie de 40 ani sa le finalizam pe toate. Din nefericire, nu este personal suficient care sa se ocupe de asa ceva si, de aceea, este acest ritm. Este foarte greu ca doar unul sau doi oameni sa intocmeasca zeci de mii de titluri de proprietate. Pe langa o asemenea situatie, trebuie sa reglementam si situatia terenurilor disponibile din judet, care sunt libere de sarcini. O buna parte din terenuri au mai fost predate anterior si, totusi, figureaza in evidentele de la Domeniile Statului”, a afirmat subprefectul Bogdan Saramet. In schimb, cei de la Cadastru sustin ca vina apartine primariilor din judet, care trimit aproape de fiecare data gresit documentatia aferenta emiterii titlurilor. „Problema nu este la Oficiul de Cadastru. Nu sunt bine puse la punct documentatiile de la primariile din judet. Acolo trebuie dezbatuta problema. Din pacate, primariile sufera din punct de vedere al specialistilor si, de aceea, documentatia aferenta emiterii titlurilor este incompleta sau prost intocmita. Nu s-au intocmit planurile parcelare asa cum ar fi trebuit, s-a dat pamant pe unde s-a apucat si, de aceea, a parut o astfel de problema. Sper sa se rezolve situatia la primarii”, a sustinut Narciza Nedelcu, directorul Oficiului de Cadastru.

Despagubiri de miliarde in judet

O hotarare emisa de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in 12 octombrie 2010 obliga statul roman sa plateasca despagubiri in valoare de 21 miliarde euro cetatenilor romani care au solicitat retrocedarea unor suprafete de terenuri si nu au mai fost pusi in posesie. In judetul Iasi sunt peste 17.000 hectare care au fost trecute deja la despagubiri, iar alte 800 hectare vor intra sub incidenta aceleiasi prevederi legislative. Suma totala a despagubirilor pentru cetatenii din judetul Iasi este, insa, imposibil de calculat, deoarece trebuie stabilite preturile terenurilor pentru care trebuie acordate despagubiri. Statul roman are la dispozitie 18 luni pentru a reglementa situatia. Cei care au fost trecuti la despagubiri pot primi terenul in fizic, pot primi o suma de bani sau actiuni la Fondul Proprietatea. Totodata, pentru a evita plata unei asemenea sume, statul le poate oferi o serie de facilitati celor care intra in aceasta categorie.

Adauga un comentariu