Titlurile zilei

Ar putea fi ultimul Crăciun pe care frații de la Dumești îl mai petrec lângă mamă. În acest an au pentru prima dată de toate! BZI a dat o mână de ajutor, iar povestea lor a ajuns departe. Zeci de oameni au donat pentru ei

Publicat: 22 dec. 2021
Alimente, cadouri și membrii familiei Macovei din comuna Dumești
Familia Macovei din Dumești și pachetele primite în urma campaniei organizate de cotidianul BZI

Zeci de daruri, alimente și câțiva bănuți au schimbat starea de spirit a familiei Macovei din comuna Dumești, județul Iași. Pentru o clipă, această familie greu încercată a uitat de greutăți. Pe lângă pachetele adunate și banii strânși pentru această familie în cadrul campaniei BZI prin Asociația Cultural Europeană, alți zeci de ieșeni cu suflet mare au donat separat pentru ei

Casa familiei Macovei s-a umplut cu daruri, alimente, haine și jucării. Marieta și Neculai Macovei, împreună cu cei 5 minori pe care îi mai au acasă, din cei 11 copii, au fost „asaltați” cu zeci de pachete după prezentarea cazului lor în cotidianul BZI. Starea Marietei este în continuare una foarte gravă. Cei mici au fost extrem de încântați că dorințele lor au fost ascultate și în acest an au primit mai mult ca niciodată. Fiecare băiețel și fetiță a familiei Macovei a primit ghetuțe, haine și câteva jucării, iar dulciurile au fost din belșug pentru toată familia. Cea mai mare dorință a Iulianei, fetița de 12 ani, a fost prima care s-a îndeplinit.

Zeci de persoane i-au contactat pe reporterii BZI pentru a-i cumpăra acesteia ghetuțe și o geacă călduroasă. Mezina familiei, Antonia, în vârstă de 5 ani, a primit cele două acadele pe care le-a cerut lui Moș Crăciun, dar și multe jucării, exact cum a scris în scrisoare. Și Răzvan, băiețelul de 9 ani, și-a primit mașinuța cu telecomandă. Bucuria acestor suflete curate a meritat tot efortul. Nu au fost uitați nici ceilalți frați minori pe care echipa BZI nu i-a găsit acasă. Și pentru aceștia echipa BZI, dar și zecile de persoane au donat cele mai frumoase haine și jucării, pentru ca acest Crăciun să fie cu totul deosebit și să mai uite de problemele care le macină copilăria.

Zeci de kilograme de alimente și aproximativ 6 mii de lei

Nu au fost uitați nici părinții celor mici. Marieta și Neculai Macovei au primit alimente și câțiva bani, care să îi ajute să treacă cu bine această perioadă dificilă. Nicolai Macovei a povestit cu lacrimi în ochi reporterilor BZI cum zeci de persoane străine i-au bătut la poartă și l-au ajutat fără să îi ceară ceva în schimb.

„Avem holul plin, nici nu mai știm unde să le așezăm. Toată lumea ne-a trimis mâncare, haine, bani. Nici acum nu îmi vine să cred și nu știu cum să le mulțumesc acestor oameni, pentru că nici nu-i cunosc. Nu ne lipsește nimic. Unii ne-au trimis, alții au bătut atâta drum până la noi. Vreau să le mulțumesc pe această cale tuturor, nici nu știu cum am putea să le mulțumim îndeajuns pentru tot ce avem”, a declarat Neculai Macovei, tatăl.

Holul casei este plin de alimente, baxuri de zahăr, făină, ulei, paste făinoase, orez și tot ce poate fi gătit într-o familie atât de numeroasă. Toate acestea au fost donate în cadrul campaniei organizate de cotidianul BZI prin Asociația Cultural Europeană, dar și de la zecile de ieșeni impresionați de povestea lor. Pe lângă alimente, în contul asociației au fost strânși special pentru acest caz 5.831,15 lei, care au fost transferați familiei.

Povestea inițială a familiei Macovei

Familia Macovei din comuna Dumești, județul Iași, duce o viață chinuită, fără prea multă speranță și oportunități, totul din cauza sărăciei crunte. Nu mai puțin de 11 copii din familie se roagă pentru mama lor, care suferă de cancer, în fază terminală. Marieta Macovei are 50 de ani și de mai bine de un an se luptă cu o boală extrem de dură. În casa modestă din comună locuiesc cei doi părinți și 6 minori, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Membrii familiei văd în fiecare zi cum cea mai dragă persoană a lor se stinge. Medicii nu mai au nicio putere, doar Dumnezeu mai poate face o minune. Cel mai mic copil al familiei este o fetiță de 5 ani, care stă în fiecare zi lipită de mama imobilizată la pat. Boala a făcut-o neputincioasă. Toate cele 8 suflete locuiesc în 3 camere înghesuite.

Spiritul sărbătorilor de iarnă nu se simte în casa lor, doar o instalație și o lumânare aprinsă în camera copiilor amintesc de cea mai frumoasă perioadă din an. Tatăl, Neculai Macovei, este cel care muncește zi de zi, fără întrerupere. Un cal și o căruță sunt singura lor sursă de venit, pe lângă alocațiile copiilor. Reporterii BZI s-au deplasat la casa familiei Macovei din comuna Dumești, casă poziționată pe o uliță îngustă și unde noroiul ține loc de asfalt. Acasă erau Iuliana, în vârstă de 12 ani, fratele său mai mic, de 9 ani, și sora de 5 ani, alături de părinți. În casă era totul pus la punct, paturile erau curate, totul strălucea. Era o liniște deplină, câteva lemne trosneau în sobă, Marieta stătea întinsă în pat, răpusă de durere. În edițiile anterioare ale Cotidianului BZI a fost prezentat cazul dramatic al altei familii din Iași, a cărei casă s-a dărâmat în miez de noapte, iar trei copii și mama lor au rămas pe drumuri.
Adauga un comentariu