Eveniment-Social

Ar putea sa faca orice, insa au ales asta! Prefera sa stea inchisi dintr-un singur motiv

Publicat: 05 oct. 2015
1

@ Dupa ce toata viata au fost inconjurati de probleme, unii nici acum nu reusesc sa se afirme @ In acest moment al vietii lor, au sansa la o noua viata

Dupa o perioada indelungata de trai in acest loc, odata ce implinesc varsta de 18 ani, adolescentii sunt nevoiti sa se desparta de institutia care le-a fost casa. Pentru a nu da piept cu viata reala din primul pas si sa fie nevoiti sa se confrunte singuri cu problemele zilnice, tinerii sunt gazduiti, pentru o perioada limitata, in niste case construite special pentru asemenea cazuri. Chiar daca au trecut de-a lungul vietii prin probleme dramatice, unii tineri reusesc sa primeasca o noua sansa pentru reintegrare sociala. Cei mai multi dintre adolescentii ce implinesc 18 ani sunt integrati, cu ajutorul asistentilor sociali, in familia largita. Altii mai norocosi, reusesc sa se intoarca in familia de unde au plecat sau chiar sa isi gaseasca din timpul scolii un loc de munca pentru a avea un venit lunar. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi a construit trei case in care tinerii pot ramane o perioada, pana se pot pune singuri pe picioare. „Pe marea majoritate ii integram socio-profesional in familia largita, altii pleaca in sanul familiei. De-a lungul anilor, noi ne-am confruntat des cu problema asta, ca multi nu au unde sa se duca. Acum ceva timp, am infiintat un proiect european si in trei cladiri sunt asa numitele module multifunctionale pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie sociala”, povesteste Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvant al DGASPC Iasi.

Legea poate sa ii sprijine pana la 26 de ani

In aceste centre ale DGASPC Iasi locuiesc, in prezent, zece baieti in cel din zona Rosetti si sapte fete in centrul Tatarasi. Pe langa faptul ca in aceste locuri gasesc un pat si o masa calda, tinerii sunt consiliati de catre specialisti in vederea insertiei lor pe piata muncii. In acest timp, tinerii urmeaza cursuri de calificare si perfectionare prin intermediul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Iasi si sunt ajutati in ceea ce priveste demersul unui interviu la locul de munca. „Perioada cat stau este de sase luni, se semneaza un contract de sedere acolo, timp in care ei, pe langa faptul ca fac un curs sau si-au gasit un loc de munca, strang niste banuti din salariul pe care il primesc si la sfarsitul perioadei, cu banutii in buzunar si ajutati de asistentul social sau de un alt specialist, cautam o gazda in ziar si sunt pe picioarele lor”, continua Tiberiu Bantas.

Citeste si: Meseria de asistent maternal, la mare cautare in Iasi

Acestea sunt cazurile fericite, deoarece sunt si persoane care nu reusesc sa faca fata acestor provocari sau care nu se descurca. Varsta pana la care le este permis tinerilor sa fie in sistemul de protectie sociala este de 26 de ani, in conditiile in care acestia sunt in sistemul de invatamant superior fara taxa, dupa cat permite legea. O alta situatie intalnita in cazul celor care implinesc varsta de 18 ani si trebuie sa paraseasca centrul de plasament este cea a strainatatii. Multi tineri au plecat, impinsi de situatia de acasa, sa isi croiasca un viitor peste hotare, ajutati de alte cunostinte. „Trebuie sa recunoastem ca pe langa celelalte categorii, sunt si unii care stau pe strada. Oricat de perfect ar fi un sistem, exista asa ceva. Pe strada sunt oameni care au fost si profesori universitari sau au avut alte profesii. Pentru unii e usor sa se integreze, pentru altii dificil”, a conchis Tiberiu Bantas.

Adauga un comentariu