Magazin

Ar trebui sa te ingrijoreze sangerarea gingiilor?

Publicat: 13 feb. 2013
1

Potrivit dr. Loredana Stanica, medic stomatolog, sangerarea gingivala este una dintre cele mai intalnite afectiuni, ea afectand circa 90 la suta din populatie fie periodic, fie permanent.

In functie de manifestare, poate sa ne ingrijoreze sau nu. Indiscutabil, daca sangerarea gingiei se datoreaza unei raniri cu un aliment mai dur sau interventiei cu scobitoarea, nu exista motive de ingrijorare.

Abia sangerarile care apar periodic sau acelea care nu dispar, ba, mai mult, cresc in intensitate, ar trebui sa ridice un semn de intrebare si sa ne conduca spre cabinetul unui specialist.

Totusi, chiar si in cazul unor simple sangerari, este bine sa se stie ca acestea ar putea fi semnele unor boli care afecteaza gingia si tesutul de langa dinte ce nu trebuie bagatelizate, dimpotriva, ar putea avea o evolutie grava. Totul, din cauza ca, de regula, sangerarea gingivala apare in gingivita.

Ce este gingivita?

Nimic altceva decat o afectiune frecventa, dar cu diferite cauze: plombe prea multe care se sprijina pe gingie, obturatiile dintre dinti lipite una de alta, care nu dau voie atei dentare sa curete suficient, lucrarile dentare incorect facute, fumatul excesiv, piatra dentara si, foarte important, igiena bucala deficitara.

Ce nu stie multa lume? Ca gingivita este intalnita si la pubertate, in cursul ciclului menstrual, in perioada de sarcina, poate sa fie favorizata de medicatia contraceptiva, de menopauza sau chiar sa apara in cazuri de anemii, diabet, leucemie, carente vitaminice si imunitare.

De aceea, este foarte importanta opinia unui stomatolog inca de la primele semne, evitandu-se astfel complicarea evolutiei bolii, extrem de sacaitoare, dealtfel, scrie csid.ro

Adauga un comentariu