Eveniment-Social

Arca lui Noe de la Garda Financiara

Publicat: 19 ian. 2000

•Politistii si inspectorii Garzii Financiare au confiscat creta pentru tacurile de biliard, peste proaspat si 20.000 de fire de garoafe, intr-o zi de duminica •De doi ani, Serviciul de Valorificari se straduieste sa vanda 500.000 de suruburi autofiletante si 15.000 de panze de bomfaier

In anul care recent s-a incheiat, Serviciul de Valorificare din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat s-a lovit de multe ori de situatii extrem de inedite, unele bunuri confiscate fiind mai dificil de valorificat. „Una dintre aceste situatii a constituit-o «captura» de 20.000 de fire de garoafe, in una din duminicile anului trecut. Am fost sunat acasa pentru a rezolva cat mai rapid aceasta situatie, avand in vedere faptul ca garoafele puteau fi trecute in categoria bunurilor perisabile. Problema era cea a vanzarii, deoarece, in cazul in care s-ar fi respectat intocmai traseul obisnuit, florile ar fi fost demult ofilite. In cele din urma, am reusit sa le vindem printr-o societate cu care am mai colaborat anterior, in doar doua zile fiind cumparate nu mai putin de 13.000 de fire de garoafe, aceasta si datorita faptului ca erau vandute ceva mai ieftin decat pretul practicat pe piata. In cele din urma, am reusit sa le vindem aproape pe toate, in acte fiind trecute numai 108 fire de garoafe care s-au ofilit”, ne-a povestit Gheorghe Baban, seful Serviciului de Valorificari, din toata aceasta „afacere” statul castigand 26 de milioane de lei.

O alta „patanie” o constituie confiscarea unei importante cantitati de peste proaspat, de la un cetatean din Republica Moldova. „Vanzarea s-a dovedit a fi extrem de dificila deoarece captura a fost facuta exact pe 1 decembrie, cand nu lucra practic nimeni, iar toate magazinele erau inchise. Cu toate acestea, am reusit sa vindem intreaga cantitate de peste”, a relatat Gheorghe Baban.

Desi aceste situatii au fost rezolvate in mod favorabil, Serviciul de Valorificari are in prezent in stoc numeroase bunuri de folosinta indelungata care nu si-au gasit, de atatia ani, un cumparator. Un exemplu l-ar constitui o captura de 514.780 de suruburi autofiletante, folosite de o singura firma din Iasi si de o alta din Moreni. „Vazand ca de aceste suruburi autofiletante nu este interesata firma ieseana, ne-am adresat celor din Moreni, insa am aflat ca respectiva unitate se inchisese”, a precizat Gheorghe Baban. Intreaga cantitate se afla depozitata in baza de la Romtrans, inca din luna februarie a anului 1998.

Daca initial un astfel de surub, folosit la asamblarea unor containere, costa 340 de lei, nici pentru 200 de lei bucata nu s-au gasit cumparatori, intreaga cantitate ramanand in evidenta DGFPCFS, in cazul in care „s-ar gasi totusi vreau cumparator interesat”. Tot la capitolul „achizitii inedite”, Serviciul de Valorificari a evaluat o cantitate de peste 15.000 de panze de bomfaier, insa nici pentru acestea nu au fost gasiti cumparatori. „Pretul de 2.000 de lei bucata, la cat a fost facuta evaluarea, este mai mic decat cel practicat pe piata, insa nici in aceste conditii nu am reusit sa vindem nimic.

A existat o situatie cel putin hilara, cand la noi a venit un cumparator interesat sa achizitioneze 10 panze de bomfaier”, ne-a relatat Gheorghe Baban. Acestea nu reprezinta insa cele mai ciudate bunuri intrate in proprietatea statului, printre aceste „achizitii” numarandu-se 4.120 de mingi din imitatie din piele (in aprilie 1999, din care s-au vandut 3.000), bile de biliard, tacuri si creta pentru tacuri.loading...

Adauga un comentariu