International

Argentina seamănă grâu modificat genetic, devenind prima țară din lume care face acest lucru

Publicat: 13 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Argentina seamănă grâu modificat genetic devenind prima țară din lume care face acest lucru
Cultivatorii susțin că ar putea exista probleme dacă Argentina plantează grâu modificat genetic

Argentina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume și recent a autorizat semănarea de grâu modificat genetiv. În acest fel, țara devine prima din lume care ia o asemenea decizie.

Modificarea genetică reprezintă procesul de alterare a structurii genetice unui organism. Acest lucru a fost realizat indirect de mii de ani, prin controlarea, selectarea şi încrucişarea animalelor sau plantelor.

Argentina va semăna grâu modificat genetic

Argentina a luat decizia de a permite cultivatorilor autohtoni semănarea de grâu modificat genetic. Soiul de grâu HB4 a fost autorizat la vânzare și este dezvoltat de o firmă autohtonă numită Bioceres. Reprezentanții companiei au menţionat faptul că semințele lor sunt mult mai rezistente la secetă dar că nu vor fi disponibile imediat pe piața națională:

„Vom continua producţia conform actualei scheme de conservare a identităţii soiului. Deocamdată, nu vom comercializa seminţele”, au declarat pentru Reuters surse din cadrul companiei, care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Argentina a devenit prima țară din lume care, în 2020 a aprobat un soi de grâu, iar Brazilia i-a urmat exemplul în 2021. Decizia Braziliei este strâns legat de faptul că țara importă cantități uriașe de cereale din Argentina. Vestea pare să nu fie una tocmai bună pentru exportatorii care consideră că ar putea exista o problemă reală. Aceștia au transmis faptul că vor fi probleme cu exportul din considerentul că majoritatea țărilor nu au incă o autorizare de a cumpăra cereale modificate genetic.

„Aceste reglementări provoacă riscuri comerciale majore. Consecinţele economice ale eventualelor pierderi ale cotei de piaţă vor reveni Ministerului Agriculturii şi firmei Bioceres”, susţin exportatorii de cereale şi seminţe din Argentina.

Cercetătorii de la Bioceres vor comercializa primele grâne modificate genetic

Vă mai aducem aminte faptul că și la nivel de Iași se studiază plantarea unor cereale modificate genetic în acel fel încât să reziste mai bine în condiții extreme din punct de vedere meteo. USV Iași folosește tehnologie modernă dar și drone.

Penurie de cereale la nivel mondial după războiul din Ucraina

La nivel mondial există o penurie de cereale mai ales în contextul războiului din Ucraina. Rusia înterzice exporturile de cereale în toate statele, până în luna iunie 2022, iar Ucraina are toate porturile blocate de forțele rusești. În acest context, specialiștii anunță o posibilă criză alimentară uriașă care s-ar datora în special din cauza prețurilor ridicate la alimente. De exemplu în Germania deja s-a început raționalizarea uleiului de floarea soarelui care a ajuns să coste chiar și 6 euro pe sticlă.

În asemenea condiții, Ucraina a decis să își mute exporturile prin porturile de la Dunăre, dar și prin țări precum Polonia sau România. Nici această măsură nu este una extraordinară pentru că există probleme în acest sens. La nivel de relație cu România, Ucraina menționează că a limitat exportul pentru că există blocaje la nivel de vamă. La nivel de export prin porturile de la Dunăre, ministrul Agriculturii de la Kiev acuza comportamentul abuziv al comercianților care au dublat prețurile în porturi.

Așadar, faptul că Argentina plantează grâu modificat genetic ar putea duce la o producție mai bună mai ales în contextul încălzirii globale.

Adauga un comentariu