Stiri si curiozitati

Arhanghelul Metatron. De ce mediatorul ceresc este considerat cel mai aproape de tronul divin

Publicat: 24 iun. 2022
Arhanghelul Metatron. De ce mediatorul ceresc este considerat cel mai aproape de tronul divin
Sursele în care apare numele său sunt exclusiv evreiești

Arhanghelul Metatron este numit principala forță cerească și cea mai apropiată entitate sfântă de Dumnezeu. Pentru a reuși să ai parte de un destin fericit este bine să afli despre originile sale, domeniile de responsabilitate, întrebările și problemele care i se pot adresa acestui arhanghel, precum și rugăciunile care îi pot fi citite.

Arhanghelul Metatron nu este menționat în Ortodoxie. Sursele în care apare numele său sunt exclusiv evreiești. În Haggadah, Metatron este menționat ca arhanghelul care l-a oprit pe Avram să-și sacrifice propriul fiu. Dar alte surse indică faptul că arhanghelul Zadkiel a fost cel care l-a oprit pe Avram. Cărțile lui Enoh spun că, sub numele de înger al înțelepciunii, Metatron i s-a arătat lui Moise și, ca „degetul lui Dumnezeu”. Acest nume i s-a dat deoarece el a arătat spre pământurile lui Israel destinate poporului ales.

icoana arhanghelul metraton
Arhanghelul Metatron nu este menționat în Ortodoxie

Arhanghelul Metatron. De ce este responsabil puterea cerească

Îngerul Metatron este unul dintre mediatorii cerești dintre om și Dumnezeu. El este responsabil pentru epifanie, dreptate, spor la muncă și milă. Arhanghelul Metatron este șeful dintre preoți, regi, liderul armatei cerești. El personifică puterea regală și puterea preoților. Numele lui se traduce prin „stat la tronul lui Dumnezeu” sau „ocupând tronul lângă tronul lui Dumnezeu”.

Cartea lui Enoh vorbește și despre apropierea de tron. Numele lui Metatron nu este standard, majoritatea slujitorilor Domnului au alte nume cu alte terminații, „el” sau „il”, spre exemplu cum este numele arhanghelului Uriel. Metatron este menționat doar în cărțile Vechiului Testament nerecunoscute de biserică. Aceste surse îl numesc un înger fără nume, potrivit lor, Metatron este doar o traducere a tipului de activitate și poziție în ierarhia cerească. Potrivit acestora, el era un înger care, sub forma unui stâlp de foc, îi apăra pe evrei în pustie și atunci când se află în fața unei provocări. Adevărat, uneori există legende că ar fi fost arhanghelul Jegudiel, și nu Metatron.

semnul sfant al arhanghelului metraton
În Haggadah, Metatron este menționat ca arhanghelul care l-a oprit pe Avram să-și sacrifice propriul fiu

Metatron are două ipostaze, lumină și întuneric. Acesta din urmă personifică toate manifestările inferioare ale spiritului în lumea umană. Vechiul Testament îl numește ipostaza strălucitoare a lui Mihai, un înger care se ocupă de aspirațiile înalte și spirituale ale oamenilor, la fel este poziționat și Sfântul Efrem cel Nou.

Partea întunecată a Sfântului. Care este porecla acestuia regăsită în Apocalipsa lui Avram

Ipostaza lui întunecată este îngerul Samael. El este responsabil de păcatele și patimile care pot aduce o persoană în mormânt. În Apocalipsa lui Avraam, Metatron își dezvăluie numele adevărat, Yahoel. În transcrierea ebraică, acest nume arată ca un nume prescurtat pentru Iahve, astfel cabaliștii îl numesc pe acest arhanghel „micul Iahve”. Această poreclă dezvăluie funcțiile sale, conducerea îngerilor și arhanghelilor în numele lui Dumnezeu. Metatron este secretarul, asistentul intim și purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu.

semnul sfant al arhanghelului metraton
Îngerul Metatron este unul dintre mediatorii cerești dintre om și Dumnezeu

Metatron nu are egal între îngeri și arhangheli. El este cel mai aproape de toate celelalte ființe cerești de tronul divin. În lumea forțelor corporale, acest arhanghel ocupă cea mai înaltă poziție. Lumina care emană din el este mai strălucitoare decât strălucirea celorlalți îngeri. Fără cunoașterea lui Metatron, nimic nu se întâmplă, nici în lumea cerească, nici în lumea oamenilor. El cunoaște chiar și toate deciziile și gândurile lui Dumnezeu.

Legendele spun că imaginea lui Metatron se reflectă și în cultură, la fel ca și cea a Sfintei Xenia. Lui îi sunt dedicate cântece ale interpreților moderni, dintre care unele au luat și pseudonimul cu același nume. În plus, adesea acest arhanghel devine un personaj în filme, manga, anime și jocuri. Deci, sigiliul lui Metatron este menționat în joc și filmul „Silent Hill”.

Se spune că arhanghelul Metatron este cel mai înalt dintre îngeri. El este, de asemenea, cel mai tânăr dintre ei. În ciuda vârstei sale fragede, Metatron este ajutorul lui Dumnezeu, capul tuturor îngerilor și arhanghelilor care îl slujesc, cancelarul ceresc și, de asemenea, prințul feței divine. Prezența divinului în temple și alte fenomene asociate cu apariția lui Dumnezeu și harul sunt atribuite lui Metatron. Potrivit lui Enoh, Dumnezeu îl numește flăcău din cauza tinereții sale.

semnul sfant al arhanghelului metraton
Metatron are două ipostaze, lumină și întunericComentarii
Adauga un comentariu