Arheologie

Arheologii au descoperit un podoaba neanderthaliana

Publicat: 22 apr. 2015

Ramasitele unui colier sau ale unei bratari confectionate de neanderthalieni au fost gasite in Croatia. Acestea reprezinta dovezi suplimentare ce arata ca verii nostri biologici aveau o cultura bogata si simboluri cu mult inainte ca Homo sapiens sa ajunga in Europa.

„Este o descoperire cu adevarat uimitoare”, a declarat David Frayer, de la Universitatea Kansas. „Este unul din acele lucruri care apar pur si simplu din senin. Este atat de neasteptat si de uluitor pentru ca astfel de tipuri de bijuterii mai exista numai in timpurile recente”.

Poate dovedind faptul ca moda se repeta, unele culturi traditionale inca poarta acest tip de bijuterii, doar ca, de obicei, sunt confectionate din alte materiale, cum ar fi din scoici.

Vezi si Socant: Ce faceau locuitorii preistorici ai Anatoliei cu mortii lor

In acest caz, componentele folosite au fost gheare de vultur codalb. Ghearele aveau multiple urme de taiere, au determinat Frayer si echipa sa, dupa ce au studiat descoperirile.

Vezi si O nava misterioasa a fost descoperita la 600 metri adancime

Ghearele, ce dateaza de acum 130.000 de ani, par, de asemenea, sa fi fost netezite inainte de a fi prinse laolata si, apoi, purtate pe incheietura sau in jurul gatului.

Vulturii codalbi exista si in ziua de astazi. Sunt pasari rapitoare mari ce sunt inrudite cu vulturii plesuvi.

Neanderthalienii au provenit dintr-un sit denumit „Krapina”. Frayer si echipa sa cred ca vulturii si ghearele lor ar fi trebuit sa poarte o anumita insemnatate simbolica pentru nearderthalieni, in acea vreme. Cu toate acestea, insemnatatea ramane un mister.

Ar fi putut neanderthalienii sa fi antrenat aceste pasari pentru a prinde pesti sau alte animale pentru ei? Sau poate ca doar admirau forta si frumusetea acestor zburatoare.

Oricum, obiectul de bijuterie arata ca neanderthalienii ar fi trebuit sa se simta mandri  in timp ce isi afisau podoaba.loading...

Adauga un comentariu