Arheologie

Arheologii austrieci sustin ca au descoperit cea mai veche proteza din Europa

Publicat: 17 ian. 2016

Arheologii austrieci sustin ca au descoperit cea mai veche proteza cunoscuta din Europa, sub forma resturilor unui picior de lemn, vechi de aproximativ 1.500 ani, a anuntat joi Institutul de Arheologie din Austria, citat de AFP.

Descoperirea a fost facuta in mormantul unui barbat din secolul al VI-lea caruia i-au fost amputate piciorul stang si glezna, la Hemmaberg, in partea de sud a Austriei, in apropiere de granita cu Slovenia.

In locul membrelor lipsa, cercetatorii au identificat ramasitele unui obiect realizat din lemn si piele si fixat de picior cu ajutorul unui inel de fier.

Vezi si S-a gasit statuia pierduta a imparatului roman Caligula

„Barbatul pare ca a supravietuit pierderii piciorului si a trait ulterior cel putin doi ani cu aceasta proteza, mergand relativ bine”, a declarat pentru AFP Sabine Ladstaetter de Institutul de Arheologie din Austria (AEOI).

Scheletul, care a apartinut probabil unei personalitati de rang inalt din dinastia francilor, a fost excavat in 2013, insa doar recent proteza a fost observata de cercetatori.

„Riscul de infectare era extrem de mare, ceea ce ne arata ca tratamentul primit a fost unul bun, desi eram la inceputul lumii civilizate”, a adaugat Ladstaetter.

Potrivit AFP, cele mai vechi proteze din lume au fost descoperite in China sau Egipt.loading...

Adauga un comentariu