Arheologie

Arheologii chinezi au descoperit mormantul uneia din cele mai influente femei din istoria Chinei

Publicat: 17 sept. 2013
3
Arheologii chinezi au descoperit mormantul unei politiciene din secolul al VII-lea e.n., considerata una dintre cele mai puternice femei din istoria clasica chineza, informeaza Mediafax.
Shangguan Wan’er – care a trait intre anii 664 si 710 in timpul dinastiei Tang – era o consiliera apropiata a primei imparatese chineze, Wu Zetian, cu al carei fiu s-a casatorit, intretinand in acelasi timp o legatura amoroasa cu amantul imparatesei, dar si cu nepotul acesteia.
Dinastia Tang era subminata in acea perioada de o serie de lovituri de stat, de asasinate si de intrigi amoroase. Sotul lui Shangguan Wan’er, printul Li Xian, a devenit pentru scurta vreme imparat, inainte de a fi asasinat de prima lui sotie, care a urcat pe tron.
Aceasta a fost la randul ei inlaturata de la putere de Li Longji, care a ucis-o pe uzurpatoare, dar si pe Shangguan Wan’er, si a guvernat apoi China vreme de 43 de ani sub numele de Tang Xuanzong.
Mormantul lui Shangguan Wan’er, confirmat printr-un epitaf, a fost descoperit in apropiere de aeroportul din Xianyang, in nordul provinciei Shaanxi, a anuntat China Radio International pe site-ul sau.
Fotografiile realizate in zona in care au fost facute sapaturile arheologice prezinta o serie de bolti si mai multi cai din ceramica.
„Descoperirea mormantului cu epitaful are o semnificatie majora pentru studierea dinastiei Tang”, a comentat un istoric specializat in acea epoca, Du Wenyu, citat de publicatia China Daily.
Mormantul se afla insa intr-o stare foarte proasta, sugerand o posibila „distrugere oficiala” organizata „pe scara larga”, a indicat la randul sau Geng Qinggang, citat de agentia China News Service.
Niciun obiect din aur sau argint, nici oase complete nu au fost recuperate din acel sit.
Shangguan Wan’er, care a reprezentat sursa de inspiratie pentru un serial de televiziune chinez la sfarsitul anilor 1990, era cunoscuta si pentru poeziile sale.Adauga un comentariu