National

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și-a făcut firmă de asigurări

Publicat: 12 nov. 2020
Calinic Botosaneanul, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor
Decizia a stârnit controverse și indignare în rândul preoților suceveni

Începând cu data de 1 noiembrie, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuților are propria firmă de asigurări. Din câte se pare, preoţii din parohiile arondate sunt obligaţi să-și asigure bunurile numai prin intermediul acestei firme. Așadar, de acum înainte, de toate bunurile bisericești din județul Suceava se va ocupa firma de asigurări de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Conform mass-media din Suceava, decizia a stârnit nemulţumirea mai multor preoţi. Ei vor trebui să renunţe la contractele de asigurare, aflate încă în vigoare, pentru a se trece la firma Arhiepiscopiei.

Datele publice arată că firma a fost înfiinţată pe 15 octombrie, la numai o zi după marea sărbătoare a Sf. Cuvioase Parascheva de la Iaşi, şi nu este plătitoare de TVA.

Cine este Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul

Reamintim că anul acesta, pe 20 mai, Arhiepiscopul Pimen, al Sucevei şi Rădăutilor, a trecut la cele veşnice. Avea remarcabila vârstă de 90 de ani. Se infectase cu coronavirus şi fusese internat în spital timp de o lună. În ciuda tratamentelor, inclusiv cu plasmă, organismul lui a cedat.

Ca urmare a decesului lui Pimen Zainea, pentru locul lăsat liber au candidat Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, şi Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăutilor. În şedinţa de lucru de pe 21 iulie, a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost ales Calinic Botoşăneanul.

Imediat după învestire, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul i-a avertizat pe preoţi să nu se mai implice în traficul cu lemn şi ţigări. Avertismentul vine ca urmare a prezentării în mass-media a mai multor preoţi suceveni implicaţi în afaceri ilegale. S-a transmis astfel ideea tacită potrivit căreia lucrurile erau scăpate de sub control atunci când arhiepiscopia era condusă de Pimen Zainea.

Prin aceeaşi adresă trimisă tuturor parohiilor, se transmite şi faptul că unităţile de cult (biserici şi mănăstiri) trebuie să cumpere lumânări numai de la fabrica de lumânări a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților.

 

decizia oficiala de la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor
Preoții vor trebui să renunțe la contractele în vigoare, pentru a trece la firma Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
Comentarii
Adauga un comentariu