Actualitate

Arhitectii ieseni desfiinteaza afacerea Silk District de 200 de milioane de euro! Acuzatiile sunt de lipsa de profesionalism. Specialist: „Proiectul este trucat”

Publicat: 14 mai 2019
1

@ Arhitectii au criticat dur proiectul Silk District, care ar trebui sa schimbe total imaginea Zonei Industriale @ "Aici sunt de vina arhitectii care au fost prezenti la acea comisie. Plansa trebuie sa contina date privind dezvoltarea urbana. Cand se fac proiecte de asemenea anvergura este necesar sa desenezi strazile importante, cum se va face circulatia. Nu au pomenit nimic. Li s-a transmis beneficiarilor ca trebuie sa existe o perspectiva cu bulevardul Tudor Vladimirescu, nici acest lucru nu s-a intamplat", spun arhitectii din Comisia de Oportunitate @ Din cauza carentelor grave din plansele atasate la Planul Urbanistic Zonal, Primaria Iasi a decis sa retraga proiectul din sesiunea de consultare publica

Noi reactii apar pe marginea anuntului facut de PK (Prime Kapital) Ebony SRL, legat de construirea unu complex pe Calea Chisinaului, nr. 22. In editiile trecute ale cotidianului BZI, a fost relatat faptul ca proiectul de 200 de milioane de euro este o facatura, tinand cont de plansele atasate la proiectul intrat in consultare publica.

Dupa publicarea mai multor articole, municipalitatea ieseana a hotarat sa retraga proiectul de pe site pana cand beneficiarul va veni cu modificarile solicitate. Mai precis, in Planul Urbanistic Zonal era mentionat ca se va construi o cladire cu 25 de etaje. In schimb, in prezentarea oficiala a companiei se vorbea de mai multe blocuri de locuinte, birouri si un hotel. In PUZ, aceste cladiri nu erau prezentate. Chiar si asa, proiectul a primit avizul de oportunitate de la comisia formata din arhitecti. Acum, acestia reactioneaza si aduc critici proiectului. Este vorba de acei arhitecti care nu au fost convocati la sedinta in care Prime Kapital a primit unda verde.

"In aceasta comisie sunt arhitecti cu experienta. Am vazut plansele din proiectul de hotarare si nu mi-a venit sa cred. Aici sunt de vina arhitectii care au fost prezenti la acea comisie. Nu poti sa pui un regim de inaltime si sa construiesti ce vrei. Plansa trebuie sa contina date privind dezvoltarea urbana. Cand se fac proiecte de asemenea anvergura este necesar sa desenezi strazile importante, cum se va face circulatia. Nu au pomenit nimic. Li s-a transmis beneficiarilor ca trebuie sa existe o perspectiva cu bulevardul Tudor Vladimirescu, nici acest lucru nu s-a intamplat. Lipseste cu desavarsire reteaua de strazi. Cum se va face legatura pe partea cealalta, cu bulevardul Socola? Proiectul este trucat, nu se justifica aceasta abordare. Lipsesc strazile importante, aliniamentele la strazi, delimitarile si capul de perspectiva, care este un aspect important", au spus arhitectii din Comisia de Oportunitate. Acestia au incheiat criticile explicand ca abordarea celor de Prime Kapital seamana izbitor cu alt caz, in care Search Corporation trebuia sa realizeze Planul Urbanistic General (PUG) al Iasului. Edilii cereau modificari in planse, dar arhitectii firmei veneau la prezentarile ulterioare fara sa aduca imbunatatiri. Arhitectii spun ca in acest caz ar fi vorba si de cheltuieli suplimentare ce nu sunt asumate de societatea care executa lucrarea.

Citeste si: Patroana unui restaurant celebru din Iasi, la marginea prapastiei! Cu ajutorul judecatorilor a reusit sa blocheze vanzarea. Totul a inceput de la datorii enorme

Litigiile vor schimba totul

Complexul Silk District urmeaza sa fie edificat cu ajutorul unui fond de investitii sud-african. Pe o suprafata de aproape 10 hectare sunt prevazute locuinte colective (2.500 apartamente), birouri clasa A (100.000 mp) si un hotel. Insa sunt probleme si cu contractul de vanzare-cumparare incheiat intre Teba Iasi Industry SA (proprietara terenului si a cladirilor) si Prime Kapital. Proprietara Teba Iasi Industry SA a incheiat anul trecut un antecontract pentru vanzarea activelor, suma vehiculata fiind de aproape 30 de milioane de euro.

Reporterii BZI au aflat ca acest antecontract a fost prelungit, existand un act aditional in acest sens. Astfel, Prime Kapital s-a angajat sa plateasca pentru active pana pe data de 15 octombrie 2019. Afacerea este complicata si de catre o actiune in instanta, la care este parte si Primaria Iasi. Mai precis, este contestat dreptul de proprietate asupra terenului mentionat al societatii Teba Industry SA.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

In baza unei Hotarari de Guvern din 1990, Societatea Tomiris SA a preluat activele Intreprinderii de Matase Victoria. Apoi, Tomiris SA si-a schimbat denumirea in Teba Iasi Industry SA. Contestatarii vanzarii considera ca terenul nu poate fi instrainat, deoarece nu au fost respectati pasii de privatizare si ca angajatii au fost concediati. Deci, terenul ar trebui sa intre in posesia Statului.

Si primarul Mihai Chirica a intervenit cu o declaratie conform careia municipalitatea nu va renunta la terenul de pe Calea Chisinaului, daca instanta va oferi aceasta solutie. Primul termen de judecata este programat pentru data de 29 mai, la Judecatoria Iasi. In spatele firmei PK Ebony SRL se afla Martin Slabbert si Victor Semionov. Dar, proiectul a fost prezentat oficial de catre Maggie Kitshoff, manager la PK. Semionov apare ca administrator al societatii impreuna cu cetateanul britanic Dewald Lambertus Joubert. Cei de la PK sunt si proprietari ai Complexului Era.

Proiectul Silk District este operat, la Iasi, de societatea comerciala Prime Kapital, membra a Fondului de Investitii MAS REAL ESTATE INC (MASPLC), din care mai fac parte firmele Absa Asset Management Pty Ltd (Investment Management), The Vanguard Group Inc., Stanlib Asset Management (Pty) Ltd, Saniam Investment Management (Pty) Ltd, Investec Asset Management (Pty) Ltd, Alexander Forbes Investements Ltd, Stanlib Multi-Manager Ltd, Prudential Investment Managers (South Africa) Pty Ltd, Momentum Asset Management Pty Ltd, Old Mutual Investment Group (Pty) Ltd.
Conducerea fondului este asigurata de: Malcolm Levy, Ronald Spencer, Karen Tiplady, Paul Osbourn, Jaco Jansen, Jonathan Knight, Pierre Goosen, Glynnis Carthy, Werner Alberts, Melt Hamman.

Comentarii
 • 2500 apartamante = cel putin 5000 de locuitori.
  20 ha = 0.2 kmp.
  Densitatea de locuitori = minim 5000/0.2 = minim 25000 locuitori/km2 !!!
  Asta fara a lua in calcul persoanele care vor lucra in cladirile de birouri amplasate tot pe cei 0.2 kmp.

  • Haiosule! Balbaitule! Ai mai scris prostia asta si acum 2 saptamani.Dar la un bloc cu 10 etaje n-ai calculat densitatea populatiei? Daca ar fi toti asa mari urbanisti ca tine….

   • He, he! Te-a ars Desmartes.
    E clar ca esti un tiriplic din gasca escrocilor de la Prime Kapital. Altfel nu ti-ai nota tu cine si ce a scris acu 2 sapt. Ba cap sec! Omu are dreptate. Nu poti sa contesti calculele.
    Cu prostia ta cu blocul de 10 etaje, mai bine taceai si-ti faceai o clisma ca oricum te-ai facut de cacao. Se ia in calcul toata suprafata, si construit si neconstruit. Nu numai construit cum crezi tu bai tolomacule!!!

 • comenteaza arhitectii care nu au „participat” la sedinta…sa pape si ei tort. asa au facut si cu palas-ul si cu mai multe obiective,niste mosi care abia isi taraie bashinile si care sunt impotreiva a orice obiectiv la care nu „participa” ei……mi-e sila

 • BZI, am verificat la Registrul comertului : Activitatea voastra principala confor CAEN este Santajul de Presa

  o sa zburati in curand din cladirea Ispal, si o sa va publicati mizeriile din blocul vostru si al Primarului din Sararie

Adauga un comentariu