Secretele istoriei

Aristide Briand si activismul politic

Publicat: 27 mart. 2015
3

Aristide Briand (n. 28 martie 1862 – d. 7 martie 1932) a fost un politician si om de stat francez, care a ocupat in mai multe randuri functia de prim ministru al Frantei. In 1926 a fost primit Premiul Nobel pentru Pace.

In tot acest timp, Briand a fost unul dintre cei mai impotanti activisti ai miscarii pentru infiintarea sindicatelor si, la congresul celor ce muncesc din Nates (1894), el a asigurat adoptarea ideilor sindicaliste impotriva celor ale aderentilor lui Jules Guesde. Din acel moment, Briand a devenit unul dintre liderii Partidului Socialist Francez. In 1902, dupa mai multe incercari esuate, a fost ales deputat.

Vezi si Actiunile militare ale lui Francisc I al Frantei

El s-a declarat cu toata puterea de partea unitatii de actiune a stangii politice in ceea ce a devenit cunoscut ca Blocul, pentru a contracara actiunile deputatilor reactionari de dreapta. Inca de la inceputul carierei sale politice in Camera deputatilor, Briand a fost preocupat de problema separarii statului de biserica. A fost numit raportor al comisiei pentru pregatirea legii pentru separarea statutului fata de biserica, iar raportul sau l-a propulsat in fruntea scenei politice ca pe un viitor lider. El a reusit sa-si promoveze legea cu unele mici modificari, reusind sa nu piarda sprijinul niciunui partid dispus la inceput sa-l sprijine.

Vezi si Ioana de Bourbon, sotia regelui Carol al V-lea al Frantei

El a fost principalul autor al legii separarii dintre stat si religie, dar s-a preocupat si de aplicarea ei, in special tinand seama ca ministrul insarciant cu punerea in practica a legii, Maurice Rouvier, a permis abuzuri in timpul preluarii inventarului proprietatilor bisericii. Ca urmare, Briand a acceptat portofoliul invatamantului public si cultelor in guvernul Sarrien (1906). Desi ministeriatul sau s-a dovedit a fi un succes, datorita faptului ca a acceptat sa fie ministru intr-un guvern burghez, Briand a fost exclus din Partidul Socialist Unit (martie 1906). In conflictul sau cu Jaurès, Briand era sustinatorul ideii cooperarii cu radicalii in problemele reformelor, nu a pastrarii unei rezerve pline de precautie fata de ideile lor.

Adauga un comentariu