Actualitate

Armament nuclear pe teritoriul Romaniei

Publicat: 23 apr. 2019
1

Avocatul Dan Chitic lanseaza o veritabila provocare. Daca ar fi bine sau ar fi rau ca pe teritoriul Romaniei sa fie dislocat armament nuclear american. Intrebarea are sens. Devine din ce in ce mai previzibila o relocare a celor 60 de bombe nucleare de la Incirlik, mai ales in conjunctura actuala cand, dupa puciul esuat impotriva regimului lui Erdogan, Turcia trece printr-o perioada de instabilitate si de indepartare fata de valorile Occidentului. Daca SUA iau decizia strategica de a reloca aceasta baza militara, pentru strategii de la Washington locul ideal e Romania. Dar pentru noi merita riscul?

Prima intrebare care necesita un raspuns este daca o asemenea decizie cardinala ar putea fi luata doar la nivelul CSAT sau al Presedintiei sau al Guvernului Romaniei. Evident nu. Este necesara o dezbatere si este obligatoriu un acord al Parlamentului Romaniei. Abia dupa ce am stabilit aceasta regula a deciziei putem sa ne intrebam si merita sa ne intrebam daca pentru Romania este mai bine sau mai rau ca in parteneriatul nostru cu NATO si in parteneriatul strategic cu Statele Unite sa ne asumam o decizie politica si militara de o asemenea insemnatate.

Adversarii acestui proiect, care pentru moment este mai mult ipotetic si utilizat ca un balon de testare, sustin ca daca acceptam o baza militara nucleara pe teritoriul Romaniei devenim la randul nostru una dintre principalele tinte ale arsenalului nuclear al eventualilor nostri inamici militari. Cum ar fi de pilda Federatia Rusa. Care a reactionat extrem de dur in raport cu proiectul Deveselu. Si e usor de imaginat cum ar reactiona in cazul relocarii pe teritoriul Romaniei a acestui arsenal nuclear. Este adevarat, putem lua in calcul un scenariu oricat de pesimist ar fi acesta. Dar in prezent Romania nu este o tinta pentru un viitor conflict armat intre Federatia Rusa si Uniunea Europeana? Evident raspunsul este afirmativ. Suntem o tinta. Suntem chiar una dintre primele tinte. Si ar fi astfel si daca nu ar fi existat baza americana transformata in baza NATO de la Deveselu. Sutem tinta in orice varianta. Pentru ca intr-o asemenea eventualitate, drumul spre Vest trece prin Romania. Iar Romania este o piesa importanta NATO.  

Daca prin absurd Federatia Rusa si-ar propune intr-o zi dintr-un motiv sau altul sa-si utilizeze arsenalul nuclear pentru a ataca fortele NATO din Europa, una dintre primele tinte nucleare ar fi Romania. Indiferent daca Romania ar dispune sau nu prin intermediul unei baze americane sau NATO de un arsenal nuclear.

Asa stand lucrurile singurul element cheie pe care il putem opune este o forta de descurajare. O baza militara americana sau NATO in Romania de genul celei de la Incirlik din Turcia nu poate fi in acest context decat utila. Si in mod cert nu reprezinta un pericol suplimentar. Spre stiinta celor dispusi sa participe la aceasta dezbatere vom consemna ca mai multe state europene, chiar dintre cele mai importante, si-au asumat la randul lor provocari asemanatoare. Exista baze strategice nucleare ale NATO sau ale SUA in Germania, in Olanda, in Belgia si in Italia. Si desigur exista baza nucleara in Franta si in Marea Britanie, care fac parte din grupul statelor care dispun de un asemenea armament. In total, pe intreg globul, SUA au dislocat 90 de baze militare.

Acum, daca am raspuns la intrebarea legata de riscuri, ar urma sa vedem si daca exista castiguri pentru Romania in acest scenariu legat de o baza militara atomica pe teritoriul ei. In mod cert da. Primul si cel mai important este de natura strategica. O baza nucleara pe teritoriul Romaniei cu sute de militari din statele aliate, in eventualitatea in care baza este NATO, sau cu sute de militari americani daca baza apartine fortelor armate ale SUA, constituie o garantie solida – nu in sensul ca Romania ar putea fi atacata, ci intr-un sens diametral opus. Un asemenea atac ar echivala cu o agresiune impotriva NATO sau impotriva SUA. O agresiune in raport cu care riposta ar fi imediata si neconditionata. Prin urmare, nu ar mai fi necesara intrunirea de altfel greoaie a Parlamentelor statelor membre pentru o decizie legata de riposta. Un al doilea avantaj este de natura strategica. Romania isi consolideaza si mai mult pozitia de aliat de prima marime al NATO si al SUA de aceasta parte a lumii. Ceea ce ne confera un alt set de garantii legate de securitate. 

Si, fara a gandi in stil mercantil, mai trebuie observat ca o baza militara de o asemenea anvergura si de o asemenea importanta pe teritoriul Romaniei ar aduce inevitabil si substantiale avantaje materiale.

As merge insa si mai departe. Si as spune ca daca tara noastra va participa la un asemenea proiect, atunci, dincolo de interesul nostru, va exista si interesul tuturor statelor partenere pentru ca in Romania sa existe cat mai multa stabilitate politica pentru ca numai astfel putem deveni furnizori cu adevarat relevanti de securitate colectiva. Interventiile neortodoxe in politica noastra interna nu s-ar intensifica, ci s-ar diminua. 

Eu unul ma inscriu in randul acelor participanti la dezbatere care sustin proiectul pentru moment doar teoretic al dislocarii bazei nucleare de la Incirlik la Deveselu sau in Dobrogea.

Adauga un comentariu