International

Armata americana dotata cu o arma demna de Razboiul Stelelor. Asta va face diferenta in cazul unui conflict – VIDEO

Publicat: 13 apr. 2014
1

Marina Statelor Unite este pe cale sa isi echipeze navele cu tunuri electromagnetice, care lanseaza proiectile la viteze de cinci ori cat cea a sunetului, si chiar arme cu laser, desprinse parca din filmele stiintifico-fantastice.

La sase ani de la primele teste, Marina Statelor Unite se apropie de finalizarea unei noi arme care „urmeaza sa schimbe fundamental” felul in care se desfasoara bataliile navale, relateaza Daily Mail. Tunul electromagnetic, care se bazeaza pe o „tehnologie demna de Razboiul Stelelor„, a devenit realitate si urmeaza sa fie montat pe navele americane, incepand cu 2016.

Citeste si Aeronava „Sfantul Graal” a aviatiei militare – noul proiect de top al SUA

Armele electromagnetice nu sunt o noutate, ele fiind inventate acum mai mult de 90 de ani, la inceputul secolului trecut. Cercetatorii din Statele Unite au reusit sa dezvolte conceptul, transformand „stiintifico-fantasticul in realitate”, spune amiralul Matthew Klunder. Noua arma poate sa lanseze proiectile la distante de peste 160 de kilometri, la o viteza de sapte ori mai mare decat cea a sunetului. Tehnologia se bazeaza pe forta Lorentz, exercitata de un camp electromagnetic asupra unei sarcini electrice punctiforme si nu foloseste praf de pusca sau o incarcatura exploziva. Marina Statelor Unite a dezvoltat si a testat deja doua prototipuri, care vor fi montate pe nava de asalt USNS Millinocket, in 2016.

Tunul electromagnetic este format din doua sine metalice paralele, conectate la o sursa de energie electrica. Un proiectil conductor introdus intre cele doua sine completeaza circuitul, iar electronii circula de la terminalul negativ, de-a lungul obuzului si inapoi la terminalul pozitiv, tunul devenind un electromagnet. Forta Lorentz generata astfel impinge proiectilul, care accelereaza pana la viteze hipersonice, fiind mai rapid si avand o raza mai mare de actiune decat cele lansate de armele conventionale. Viteza incredibila elimina necesitatea unei incarcaturi explozive, reducand astfel greutatea, costul si dimensiunile obuzelor. Navele militare pot fi echipate, in prezent, cu zeci de rachete conventionale, in valoare de 723.525 euro fiecare, insa noua tehnologie permite montarea de sute de proiectile metalice, care costa doar 18.000 de euro.

Citeste si Lockheed Martin a prezentat noul sistem laser de interceptare a rachetelor

Tunul electromagnetic dezvoltat de Marina Statelor Unite poate lansa proiectile care cantaresc zece kilograme, la peste 8.690 de kilometri pe ora, de sapte ori viteza sunetului, energia cinetica a acestora fiind mai mare decat a celor conventionale, mai grele, cu o incarcatura exploziva. Astfel, navele pot fi echipate cu mai multa munitie, eliminand riscul transportarii de explozibili in cantitati mari. Noua arma are o raza de actiune de peste 160 de kilometri, iar viteza uriasa reduce caderea obuzului sub actiunea gravitatiei terestre si creste precizia.

Un alt proiect al americanilor, deja in teste pe nava USS Ponce, este arma laser. Folosita impotriva amenintarilor neconventionale, cum sunt dronele, aceasta e mai eficienta si mai ieftina decat solutiile actuale. Daca o racheta Tomahawk costa mai mult de un milion de dolari, arma laser reduce drastic costurile, la cativa dolari pentru fiecare folosire.

Citeste si „Soldatul universal” va deveni realitate. SUA isi doreste o armata de oameni manipulati genetic

„Multe tari lucreaza la tehnologii similare”, spune capitanul Mike Ziv, „dar noi am reusit sa transformam o arma atat de complexa, astfel incat sa poata fi operata de un singur soldat.”

Sursa: mediafax.ro

Adauga un comentariu