International

„Armata de trolli” ai lui Vladimir Putin. Cine sunt „postacii” presedintelui rus

Publicat: 03 apr. 2015
1
Sute de bloggeri sunt platiti pentru a posta comentarii antioccidentale si pro-Kremlin pe forumurile si retelele de socializare din Rusia si din strainatate, au dezvaluit doi fosti angajati la o astfel de companie din Sankt Petersburg. Dezvaluirea a fost facuta de jurnalistii cotidianului britanic The Guardian, in editia electronica.
In fiecare zi, dupa ora 21.00, pe strada Savuskina la numarul 55 din Sankt Petersburg, unde se afla un complex de birouri modern cu patru etaje, pe care sta scris „Centru de afaceri”, se formeaza o coada. Dupa ce au petrecut 12 ore in cladire, angajatii sunt inlocuiti cu un alt grup, care lucreaza in tura de noapte.
Cladirea a fost identificata drept sediul „armatei de trolli” a Rusiei, unde sute de bloggeri platiti lucreaza permanent pentru a inunda forumurile rusesti, retelele de socializare si sectiunile de comentarii ale publicatiilor occidentale cu laude la adresa presedintelui Vladimir Putin si cu satira la adresa depravarii si nedreptatii din Occident.
The Guardian a discutat cu doi fosti angajati, dintre care unul lucra la un departament de bloguri false pe reteaua de socializare LiveJournal, iar unul facea parte dintr-o echipa care a inundat forumurile de discutii din Rusia cu posturi pro-Kremlin. Amandoi au declarat ca au fost angajati neoficial si ca primeau banii in mana.
Ei au descris imaginea unui mediu de lucru lipsit de umor si draconic, cu amenzi pentru intarzieri de cateva minute sau neindeplinirea cotei zilnice de postari. Trollii lucreaza in camere de aproximativ 20 de persoane, fiecare controlata de trei editori, care verifica postarile si impun amenzi daca descopera ca au fost folosite cuvinte copiate sau daca acestea deviaza de la ideologie.
Adauga un comentariu