Secretele istoriei

Armata preia controlul unui spital din Mosul; lupte violente cu militantii Statului Islamic

Publicat: 08 dec. 2016
3

Armata irakiana se confrunta miercuri cu o puternica rezistenta din partea combatantilor gruparii Statul Islamic (SI) la Mosul, dupa ce a preluat controlul unui spital ce servea drept centru de comanda pentru jihadisti, au indicat ofiteri, citati de AFP.

Divizia a 9-a de blindate a armatei irakiene a anuntat ca a cucerit spitalul Al-Salam, situat in sud-estul Mosulului, aproape de malurile fluviului Tigru, care taie in doua cel de-al doilea oras ca marime al Irakului. Dar, potrivit unui ofiter, trupele sunt incercuite de catre jihadisti si asteapta sprijin din partea fortelor de elita.

Inaintarea armatei este cea mai profunda inregistrata vreodata in partea de est a Mosulului, bastion al SI in Irak, dupa lansarea, pe 17 octombrie, a vastei ofensive pentru cucerirea orasului de la jihadisti.

”Noi am avansat in cartierul Al-Salam, dar situatia este dificila, au loc lupte violente”, a declarat pentru AFP generalul Chaker Kadhem. ”Am preluat controlul spitalului Al-Salam, care era un centru de comanda al Daesh”, a mai spus el, folosind acronimul in limba araba pentru Statul Islamic.

Fortele de elita ale Serviciului de contraterorism (CTS) au fost pana in prezent in primele randuri ale luptelor, cucerind mai multe cartiere din partea de est a Mosulului. Dar inaintarea lor a incetinit si ele nu controleaza decat partea de est dupa sapte saptamani de la lansarea ofensivei.

Generalul Kadhem a explicat ca obiectivul acestei ultimei inaintari este de a face jonctiunea cu fortele CTS la cel de-al patrulea pod, cel mai sudic din cele cinci poduri de peste Tigru din centrul Mosulului.

Un ofiter superior din cadrul CTS a afirmat ca lupte violente au loc la Al-Salam. ”Situatia Diviziei a 9-a este dificila. Ea a cerut sprijin. Trimitem un regiment la fata locului”, a declarat ofiterul pentru AFP sub rezerva anonimatului. ”Ei sunt in prezent incercuiti la spitalul Al-Salam (…) Incercam sa le deschidem acum un culoar de trecere”, a mai spus el.

Agentia Amaq, organismul de propaganda al SI, a afirmat ca jihadistii au intreprins cinci atacuri sinucigase cu masina capcana in ultimele 24 de ore.

Ofiterii irakieni nu au furnizat bilantul acestor lupte.

Adauga un comentariu