International

Armata ucraineana, ACUZATA ca foloseste BOMBE CU SUBMUNITIE impotriva separatistilor pro-rusi

Publicat: 21 oct. 2014
1

Organizatia non-guvernamentala Human Rights Watch (HRW) a acuzat armata ucraineana ca foloseste bombe cu submunitie impotriva separatistilor pro-rusi din est, acuzatii respinse insa de ministerul ucrainean al Apararii, potrivit AFP.

Intr-un raport, organizatia cu sediul la New York afirma ca a constatat „o folosire repetata a bombelor cu submunitie in luptele dintre fortele guvernamentale si rebelii prorusi in peste zece locuri, atat in oras cat si la tara”.

Citeste si Ministrul rus de Externe: Nu putem pierde Ucraina, nazistii marsaluiesc in Kiev. Ne vom

Daca este imposibil de determinat originea majoritatii acestor atacuri, „dovezi indica responsabilitatea fortelor ucrainene pentru mai multe atacuri la Donetsk„, principalul fief separatist, sustine HRW.

Atacul in care si-a pierdut viata un angajat al Crucii Rosii in 2 octombrie la Donetsk a fost realizat cu rachete cu submunitie, potrivit ONG-ului.

HRW precizeaza ca si rebelii par sa fi folosit aceste arme, dar elementele de care dispune nu sunt suficiente pentru a avea o certitudine in acest sens.

Citeste si Un expert politic ACUZA: SUA stau in spatele conflictului din Ucraina

Contactat de AFP, ministerul ucrainean al Apararii a declarat ca aceste acuzatii sunt complet lipsite de fundament. „Soldatii ucraineni nu au utilizat munitii de acest tip”, a declarat un purtator de cuvant, Bogdan Senyk.

Seful adjunct al administratiei prezidentiale Valeri Tchaly a promis o „ancheta interna”, in urma acestor acuzatii.

Autoritatile pro-occidentale de la Kiev, tara in care vor avea loc duminica alegeri legislative anticipate, sunt prinse intre nevoia de a ajunge la pace si o parte a opiniei publice favorabila unei ofensive determinate impotriva separatistilor.

Ucraina, ca si Statele Unite si Rusia, nu a semnat in 2008 tratatul privind interzicerea armelor cu submunitie.

Citeste si Proteste VIOLENTE la Kiev

Intr-o ancheta publicata luni, New York Times, care se bazeaza pe propriile sale constatari, evoca „semne clare ca bombe cu submunitie au fost trase de pe teritoriul detinut de armata, unde rachete de artilerie prost lansate si care contineau submunitii au fost gasite de sateni pe camp”.

Mai multe ONG-uri au acuzat separatistii de crime de razboi de la inceperea conflictului, soldat cu peste 3.700 de victime, din aprilie, potrivit ONU, in special rapiri si torturi.

Dar si fortele loialiste au fost tinta acuzatiilor.

HRW a criticat Kievul in august pentru bombardamente asupra zonelor civile, care ar fi atins si spitale.

Luni, Amnesty International a acuzat armata ucraineana precum si rebelii pro-rusi de executii sumare.
Adauga un comentariu