Secretele istoriei

Armele principale ale dacilor

Publicat: 01 dec. 2013
3
Armele pe care le foloseau geto-dacii in lupte erau: sabiile curbate, asemanatoare cu secerile, numite flaxuri, si sica, arcul cu sageti, sulita, coiful, camasa de zale (mai mult pentru aristocrati), scutul, aveau insa si masinarii de razboi de origine romana. Au beneficiat chiar si de instructori si ingineri romani, fapt ce le-a intarit mult capacitatea de lupta. Geto-dacii erau arcasi priceputi, foloseau arcuri moderne, ca realizare a tratarii si curburii lemnului, iar sagetile erau in general in trei muchii, scrie ziarullumina.ro.
Din izvoarele istorice cu privire la arcasi, amintim marturia lui Ovidiu, care spunea in „Tristele”: „Dusmanii barbari navalesc pe caii lor iuti, dusmanii sunt calareti destoinici, trag bine cu sageata si pustiesc pana departe tot tinutul vecin”, referindu-se la incursiunile getilor in orasele grecesti de pe tarmul Marii Negre.
Tot Ovidiu scria in „Scrisori din Pont”: „Ca rana sa fie mai groaznica, spre a pricinui moartea pe doua cai, cei de aici ung varfurile cu venin de vipera”.
Sulitele erau in principal destinate aruncarii, aveau lungimi cuprinse intre 1,5 si 2 metri si multe dintre ele avea in capatul manerului o tepusa de fier, care servea infigerii sulitei in pamant, impotriva cavaleriei adverse.
Scutul dacic era cel mai adesea oval, facut din lemn de esenta tare si acoperit cu piele de bou, intarit cu lame metalice dispuse in cruce, iar in centru se fixa o calota sferica, ce intarea si mai mult scutul.
Coifurile metalice erau de forma cilindrica, cu partea superioara alungita. Ca marturie stralucitoare, si la propriu si la figurat, a formei coifurilor avem Coiful geto-dacic de aur (prima jumatate a secolului al IV-lea, cantarind 770 de grame), gasit la Cotofenesti, in anul 1928, dar care este un coif regal, de parada, si nu unul destinat luptei.
Insa cea mai notorie arma a dacilor este flaxul.
Teroarea romanilor
Flaxul dacic, aceasta sabie neobisnuita prin forma ei, era de doua dimensiuni: pentru a fi folosita cu doua maini, avand peste 60 cm, si pentru utilizarea cu o mana, avand aproximativ 40 cm.
La flax, adica sabia cea pentru doua maini, manerul era suficient pentru a putea fi apucat, iar lama era de cativa centimetri latime, subtiindu-se inspre varf, curbura era pronuntata si taisul era pe interior, ca la secerele actuale.
Acest tip de sabie a inlocuit, la sfarsitul secolului I i.Hr., spada lata cu doua taisuri, de tip celtic, folosita pana atunci. Dupa incheierea razboaielor cu dacii, Traian a plecat sa lupte cu partii, conform istoricului Cornelius Frontonius: „… impreuna cu soldati incercati, care dispretuiau pe parti, dusmanii nostri, si nu se sinchiseau de loviturile de sageata ale acestora, dupa grozavele rani ce le-au fost pricinuite de armele incovoiate ale dacilor”.
Aparitia acestei arme in arsenalul dacic a reprezentat o asemenea amenintare – caci flaxul reteza cu usurinta bratul, piciorul, sau gaurea coiful ori scutul -, incat romanii au fost nevoiti sa-si modifice echipamentul miliar, prin adaugarea de aparatori metalice pentru antebrate si intarirea calotei coifurilor, cu doua benzi metalice in forma de cruce.
Deocamdata, flaxurile dacice reprezinta raritati arheologice, fiind gasite numai doua exemplare. Insa importanta lor in istorie se pare ca a fost mare, de vreme ce gasim reprezentari ale sabiei curbate a stramosilor nostri si pe Columna lui Traian (in scena numerotata LXXII, infatisand ultima confruntare armata din timpul campaniei din 101-102, d.Hr.), si pe un monument descoperit la Gradistea Muncelului, pe care este inscriptionat numele Legiunii IV Flavia Felix, iar cei doi „f” au fost reprezentati prin doua arme curbe, iar cifra „IV” este realizata din pumnale drepte, romane.
O alta reprezentare o avem pe un denar batut de Traian dupa cucerirea Daciei. Pe reversul monedei este infatisat un dac, purtand caciula specifica (pileus) pe cap, asezat pe scut, intr-o atitudine blazata, iar jos se afla un flax.Adauga un comentariu