International

Armenia a avertizat ca este pregatita de razboi cu Azerbaidjanul

Publicat: 03 sept. 2012

Armenia a avertizat, ieri, ca este pregatita de „razboi“, pe fondul puternicelor tensiuni cu statul vecin Azerbaidjan, care au fost exacerbate dupa ce Baku a gratiat si promovat un ofiter azer condamnat pe viata in Ungaria pentru decapitarea unui militar armean, informeaza AFP.

„Nu dorim razboiul, insa daca suntem constransi, ne vom bate si vom castiga”, a declarat presedintele Serj Sarkisian, intr-un comunicat difuzat luni pe site-ul sau. Presedintele azer, Ilham Aliev, l-a gratiat pe Ramil Safarov la revenirea acestuia in tara vineri, dupa extradarea din Ungaria, unde isi ispasea pedeapsa pentru crima comisa in 2004, in timpul unui stagiu organizat de NATO la Budapesta pentru militari din fosta URSS.

Seful statului armean a denuntat Azerbaidjanul drept „un stat in care se ordona ilegal punerea in libertate si unde este glorificat public orice ticalos care a omorat oameni numai pentru faptul ca sunt armeni”.

Conflict de lunga durata

Erevan si Baku isi disputa de multi ani controlul asupra enclavei armene Nagorno-Karabah, alipita la Azerbaidjan in epoca sovietica.

Si Budapesta a luat pozitie fata de gratierea ofiterului azer. Guvernul ungar l-a convocat duminica pe ambasadorul Azerbaidjanului pentru a-i prezenta un protest. „Ungaria considera inacceptabil si condamna faptul ca Ramil Safarov a fost gratiat”, a reactionat Guvernul conservator condus de Viktor Orban intr-un mesaj transmis ambasadorului Azerbaidjanului in capitala ungara Vilayat Guliyev.

La randul sau, Peter Szijjarto, ministru ungar fara portofoliu insarcinat cu Afaceri Internationale, a indepartat zvonurile vehiculate de presa ungara cu privire la o legatura intre repatrierea lui Safarov si un eventual imprumut in valoare de cateva miliarde de euro pe care Azerbaidjanul ar fi propus sa il acorde Ungariei.

Sursa: adevarul.roloading...

Adauga un comentariu