Terapii alternative

Aromoterapie: uleiuri eterice si esentele florale

Publicat: 06 mart. 2013
7
Uleiuri eterice – sau uleiuri volatile esentiale sunt „hormoni” ai plantelor, sunt cele care dau mireasma, parfumul plantei si totodata proprietatile curative pentru om, in acelasi timp actionand ca un adevarat sistem imun pentru planta; sunt folosite in cosmetica, masaj, aromoterapia olfactiva ( esentele fie sunt pulverizate in mediul inconjurator pentru a fi inhalate, asimilate prin respiratie, fie cu ajutorul lampilor de difuzie electrice sau mai clasic din lut nesmaltuit; uleiul trebuie sa fie diluat intr-un agent uleios sau apa- 15 pic. in 50ml lichid )
Esentele florale – eficiente atat pentru om cat si pentru animale si plante; o planta poate fi udata cu apa ce contin esente florale dizolvate.Nu sunt toxice pentru copii si pot fi administrate chiar si la bebelusi fie pe cale orala, fie in apa de baie. 
Moduri de utilizare a uleiurilor esentiale:
intern ( pe cale bucala ) – se picura exact un numar de picaturi de ulei esential ( numar specific fiecarui ulei in parte ) pe o bucatica de zahar, intr-o lingurita de miere sau ulei de masline si se inghite ; intern se administreaza doar o data pe zi si la indicatia medicului curant ; nu se administreaza la copii sub 3 ani deoarece nfiind esente sunt mult prea puternice 
extern: pentru inhalatie, se pun intr-un litru de apa fiarta si clocotita, 3-4 picaturi de ulei esential, se acopera capul cu un prosop si se aseaza deasupra vasului inhaland vaporii de lichid aromatizat; este contraindicat in astm bronsic ; pentru aromatizarea incaperilor : prin pulverizare (se dizolva 15-20 picaturi in 50ml apa si se pulverizeaza incaperea cu ajutorul unei sticlute cu pulverizator,sau cu lampa de aromatizare ( se pun 5-6 pic.in vasul cu apa, avand grija ca atata vreme cat arde lumanarea sa se adauge mereu apa, pe masura ce se evapora ), nebulizarea cu aparatul special; pentru uz local, unguente ( se aplica local conform prospectului ), comprese ( in 1/2 litru apa se adauga 2 pic. pentru suprafete mici si 6-8 pic. pentru suprafete mari; se inmoaie in aceasta suspensie o compresa sterila si se aplica pe zona afectata, se tine max. 20 de minute si se repeta de 3 ori pe zi. // baia terapeutica: in prealabil se face dus, apoi se unge corpul cu un ulei vegetal, apoi se adauga in apa din baie uleiurile esentiale, baile terapeutice sunt indicate in afectiuni reumatismale, dureri si contracturi musculare, hipotonii musculare, distrofii, intinderi ligamentare, entorse, insomnie, astenie, stari depresive, circulatie deficitara, afectiuni ginecologice, urinare, hemoroizi, dermatoze, varice,prostatite etc. Sunt contraindicate femeilor gravide. 
Remediile florale au fost grupate in 7 categorii de sentimente carora le corespund anumite esente florale cu actiune benefica: 
– remedii pentru frica: plopul tremurator, corcodus, trandafir salbatic, castan rosu, cretisoara 
– remedii pentru nesiguranta: ovaz salbatic, orz, porumbar, carpen, gentiana de camp, 
– remedii pentru singuratate: viorele (tamaioara), iarna neagra,vioreaua de balta, slabanog 
– remedii pentru hipersensibilitate: nuc, tintaurul, turita mare sau agrimonia, 
– remedii pentru disperare, dezamagire: ulm, stejar, mar paduret, salcia galbena, castan comestibil, steaua din Bethleem (balusca)
– remedii pentru grija exagerata: verbina, vita-de-vie, fag, cicoare
– remedii pentru dezinteres fata de viata sau preocupare insuficienta fata de realitae: maslin, maces, caprifoi, mustar salbatic, muguri de castan salbatic, castan alb, vita alba.
Adauga un comentariu