Magazin

Arsenie Boca: 10 motive pentru care din cele mai multe casnicii lipsesc fericirea si intelegerea

Publicat: 28 ian. 2018
1

1. Sunt oprite de la casatorie urmatoarele categorii de oameni: nebunii, indracitii, betivii, slabii de minte si cei cu boli lumesti, rudeniile de sange pana la gradul opt. (verii de-al IV-lea grad ii ingaduie pravila bisericeasca, dar am vazut si la departarea asta copii insemnati cu pacatul amestecarii de sange si cu sanatatea zdruncinata pentru totdeauna), cei prea deosebiti cu varsta (departarea cea mai mare ce poate fi ingaduita este de sapte ani, ce trece peste aceasta dovedeste patima desfranarii care se razbuna).

2. Vaduvii sa ia vaduve.

3. Varsta ingaduita pentru fete: de la 18-20 ani, iar pentru baieti spre 25 de ani. Adica o varsta la care sa priceapa pe ce cale merg si cum trebuie sa mearga. Si inca de ceva trebuie sa se astepte o varsta mai marisoara: ca sa se vada pe cat e cu putinta toate inclinarile dintre cei doi tineri, care numai cu varsta se arata. Asa se intampla ca inainte de casatorie au o purtare, iar dupa o oarecare vreme rasar alte purtari (stricaciuni), pentru care bucuros ai fi cautat tovarasul vietii in alta parte – urmarea e divortul.

4. Casatoriile facute cu sfatul, cu sila parintilor, care socoteau averea – patima lacomiei – n-au dus la sfarsit bun. Averea, toata s-a imprastiat.

5. Cercetati ce purtari au avut parintii, cei patru bunici, strabunicii, caci aschia nu sare departe de butuc (trunchi).

6. Nu incepeti casatoria cu pacatul, ca siliti Taina lui Dumnezeu, si-L veti avea impotriva. Pana la cununia Bisericii, toti sunt datori a pastra fecioria nestricata, si fete si baieti. Celui ce crede in Dumnezeu si tine posturile si are un duhovnic, ii este cu putinta aceasta. Celuilalt (adica celui ce nu vrea sa tina seama de Dumnezeu si de legile Bisericii), nu i-a fost cu putinta intai, nu-i va fi nici pe urma. De aceea, cei ce robesc la patimi trebuie sa dovedeasca intai departarea de toate patimile si sa ajunga la credinta lucratoare, apoi sa intemeieze casatorii, caci altfel numai inmultesc raul in lume si intre oameni, mai osandind si pe altii impreuna cu dansii.

7. Iata de ce trebuie fecioria nestricata sa o aiba si feciorii. Faceti bine si tineti post osteniti-va trupul sa nu azvarle si… este Dumnezeu, care ajuta pe toti cel ce zice: „Doamne, ajuta-ne!”.

8. Intariti-va cu Sfanta Impartasanie si nu se poate sa nu se poata.

9. „Implinirea oricarui instinct al firii e insotita de o placere. Omul, numai omul, din toate vietuitoarele, vrea sa desparta functia biologica a instinctului in doua: vrea sa separe rostul instinctului de placerea ce-l insoteste, alegandu-si placerea si refuzandu-i rostul”. Asta se aplica instinctelor primare : de inmultire/reproducere si de supravietuire ( mancare, bautura, odihna…) Placerea, cautata numai pentru ea insasi, cheama repetarea din ce in ce mai deasa a actului, pana ce ajunge la distrugerea sistemului nervos. Mai mult chiar: ea aprinde organismul si-l impinge pana dincolo de posibilitatile sale functionale; ea provoaca frangerea oricarei cenzuri morale si-si duce supusii pana la doaga nebuniei.

10. Sa va doriti copii de la inceput, din tinerete, pana ce parintii nu s-au hodorogit de grijile vietii si de alte pacate, caci sunt mai ageri si de mai multa nadejde in viata.Copiii de la batranetea parintilor sunt mai stinsi, pare ca lipseste vlaga din ei si duc o viata chinuita, pentru ca au mostenit o zestre slabita. Caci viata si asa este o cheltuire neindurata, si daca mai e si cu greseli, le dai ca povara copiilor. Totusi se 
Adauga un comentariu