Sanatate

Arsuri în gât. Cauze, simptome, tratament și sfaturi utile

Publicat: 05 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Arsuri în gât. Cauze simptome tratament și sfaturi utile
Dacă arsurile în gât nu trec, ia un analgezic, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul.

Arsurile în gât nu ar trebui să vă sperie. Acestea sunt cauzate, cel mai probabil, de o infecție obișnuită, cum ar fi banala răceală. Cu toate acestea, există și alte cauze care duc la apariția acestor senzații neplăcute.

În sezonul cald, multe persoane se confruntă cu simptome neplăcute la nivelul gâtului, mai ales că avem obiceiul să consumăm foarte multe produse reci. Puțină durere sau usturime poate suporta oricine, însă ce faci când suferi de arsuri în gât? Este un simptom care trimite mulți oameni la medic, iar cauzle sunt multiple, de la infecții până la probleme cu stomacul. Iată care sunt acestea și ce alte simptome însoțesc arsurile în gât.

un copil la medic verificat in gat
În sezonul cald, multe persoane se confruntă cu simptome neplăcute la nivelul gâtului, mai ales că avem obiceiul să consumăm foarte multe produse reci.

Cauzele arsurilor în gât și simptomele asociate lor

Arsurile în gât pot fi întâlnite cel mai adesea în cazul unei infecții virale sau bacteriene. Pe lângă senzația neplăcută de arsură, mai pot apărea și tusea, nasul care curge, răgușeala și/sau diareea. În unele cazuri însă, când infecția este bacteriană și dacă este lăsată netratată, se poate ajunge la: febră, ganglioni limfatici umflați, puncte albe pe amigdale, iritare cronică a gâtului, tuse cronică, flegmă excesivă sau dificultate la înghițire.

De asemenea, de vină pentru arsurile din gât poate fi și esofagita. Această afecțiune provoacă o inflamație a esofagului și dificultăți la înghițire. Esofagita este cauzată, de cele mai multe ori, de infecții, radioterapie în zona gâtului, ingestia anumitor medicamente, ingestie chimică sau alergii alimentare.

Responsabilă de apariția senzației de arsură poate fi glosodinia. Acesta este un sindrom pe care multe persoane îl au și care este cunoscut sub denumirea de sindromul gurii arzătoare. Glosodinia poate fi însoțită de gură uscată sau de gust sărat/metalic în gură.

Și secrețiile postanazale, cum sunt mucusul și lichidul din sinusuri care se scurg în gât pot determina apariția arsurilor. Acestea sunt provocate de alergii, infecții sinusale, infecții virale (răceala), anomalii anatomice ale pasajului nazal și sinusal sau utilizarea excesivă a anumitor decongestionanți fără rețetă.

În final, pe lista afecțiunilor care cauzează arsuri în gât se află și abcesul periamigdalian. Acesta este o infecție a capului și a gâtului, care se manifestă prin: probleme la înghițire, glande umflate, febră, frisoane, dureri de cap și umflarea feței.

o femeie cu durere in piept
Arsurile în gât pot fi întâlnite cel mai adesea în cazul unei infecții virale sau bacteriene.

Tratament pentru arsurile în gât

Dacă te confrunți adesea cu arsuri în gât, nu ezita să mergi la medic. Acesta este singurul în măsură să îți recomande un tratament adecvat. Însă, dacă arsurile apar doar în unele momente, poți încerca să faci gargară cu apă caldă și sare. Totodată, indicat este consumi lichide calde, cum ar fi ceai din plante cu miere de albine.

Mai mult, poți încerca să consumi alimente reci, cum sunt înghețata sau fructele congelate. Ele te pot ajuta să ameliorezi arsurile în gât.

Pentru a adăuga umiditate înaer, poți folosi un umidificator. Acesta va împiedica uscarea gâtului și te va ajuta să te simți mai bine.

Dacă arsurile în gât nu trec, ia un analgezic, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul. În plus, ideal ar fi să bei cât mai multă apă și să renunți la fumat.

Un alt lucru pe care îl poți face este să înlocuiești periuța de dinți, deoarece bacteriile care se acumulează pe ea pot pătrunde în organism prin gingii și pot declanșa numeroase afecțiuni.

Reamintim faptul că, dacă arsurile în gât nu dispar în câteva zile, este necesar să iei legătura cu un medic.

gatul unui copil
Dacă te confrunți adesea cu arsuri în gât, nu ezita să mergi la medic.
Adauga un comentariu