Local

Artiştii nemulţumiţi ai Operei Naţionale Române din Iaşi au reluat protestele – FOTO/ VIDEO

Publicat: 19 oct. 2020
Zeci de persoane protestează din nou în fața instituției ONRI
Protest în fața Operei Naționale din Iași

Luni, 19 octombrie 2020, zeci de artişti angajaţi ai Operei Naţionale Române din Iaşi au reluat protestele în fața instituţiei. Aceştia îşi manifestă nemulţumirile faţă de abuzurile conducerii.

Proteste în fața Operei Naționale Române. Ce nemulțumiri au angajații

Trei zile consecutive de proteste au fost în fața instituţiei de cultură. Miercuri, 7 octombrie 2020, a fost ultima de zi manifest, chiar dacă se anunţau zilnic în perioada 5 – 30 octombrie. Artiştii nu au mai scandat în fata Operei Naţionale Romane deoarece urma sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, iar în semn de respect abia astăzi au fost reluate.

În intervalul 09.00 – 11.00 angajaţii ONRI solicita demisia managerului unităţii de cultură, Beatrice Rancea. Mesajul acestora a fost publicat şi pe pagina de socializare Facebook pentru a îndemna susţinătorii să vină să se alăture acestora.

Liderul sindicatului angajaţilor de la Opera Naţională Romana Iaşi a transmis motivele protestului, acelea fiind abuzurile săvârşite la instituţie. Unele amintite de Marius Aftaragaci sunt hartuirea timp de 9 ani de zile a lui Dan Berihoi, concedierea lui Vlad Marculescu şi lista poate continua.

„După cum bine ştiţi, ne-am adunat să protestăm pentru demiterea managerului Rancea pentru abuzurile săvârşite la ONRI. Vă amintim doar ultimele abuzuri: câştigarea în instanţă definitivă a procesului de mobbing, Dan Berihoi a fost hărţuit timp de 9 ani de zile, 15.000 daune morale, materiale şi concedierea lui Vlad Marculescu pentru că a spus public faptul că doamna manager Beatrice Rancea are un management dezastruos. Banii din instituţiile publice sunt folosiţi pentru a plăti toate pagubele făcute de managementul doamnei Rancea. Ori aşa ceva este inadmisibil. Vă aşteptam la protest. Vă aşteptăm aici pe treptele Operei şi vă mulţumim pentru susţinere”, a transmis Marius Aftaragaci, liderul sindicatului angajaţilor de la ONRI.

Ce abuzuri au fost comise de ONRI

Protestatarii susţin ca managerul ONRI, Beatrice Rancea, a comis mai multe abuzuri vis a vis a angajaţii instituţiei. Bună desfăşurare a activităţii instituţiei a fost periclitata de aceste abateri.

”În urma ultimelor abuzuri săvârşite de conducerea ONRI, vom protesta până la demiterea doamnei Beatrice Rancea. Motivările şi alte detalii le puteţi le puteţi afla din „link-urile” de mai jos şi din alte informaţii puse la dispoziţie pe pagina noastră. Vă mulţumim pentru susţinerea dumneavoastră şi vă aşteptăm alături de noi! ”

„Obligă pârâta Opera Naţională Română Iaşi să plătească reclamantului Berihoi Dan suma de 15.000 de euro, cu titlu de daune morale, la cursul BNR stabilit în ziua plăţii efective. Păstrează restul dispoziţiilor sentinţei ce nu contravin prezentei decizii. Respinge apelul formulat de apelantul Berihoi Dan împotriva aceleiaşi sentinţe. ” se menţionează în textul postat pe o reţea de socializare.

Vlad Mărculescu aduce acuzaţii grave la adresa conducerii ONRI

În cadrul unei conferinței de presă, susţinută în urmă cu două săptămâni, prim balerinul Vlad Mărculescu a intrat în dialog telefonic cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, care intervenise pentru a afla cu exactitate cererile angajaţilor. Acesta i-a transmis un mesaj emoţionant: „În curând domnule ministru eu nu voi mai avea ce mânca! Vă implor să faceţi dreptate până când nu vor pleca din ţară toţi marii artişti”. Acesta după ce a încheiat convorbirea cu ministrul Bogdan Gheorghiu a izbucnit în lacrimi.

„În final, aş vrea să-i mulţumesc tatălui meu care îmi oferă un procent din pensia lui pentru a avea cu ce trăi şi ce mânca. Nu există pe pământul acesta un lucru pe care Dumnezeu să nu-l vadă la câtă nedreptate este”, a conchis Vlad Mărculescu.

Comentarii
 • Dar ce avem noi aici?
  O publicație care șterge comentariile împotriva militanților pentru dreptate și adevăr, tocmai pentru ca publicul să nu afle si cealalta fata a poveștii.
  Dumneavoastra le-ați sters, dar cine a avut ochi a citit la timp.
  Păi de ce să se afle de caracterul si precedentul unora dintre sindicaliști?
  De ce sa nu știe si publicul si sa discearnă adevărata strălucire a lui Mărculescu si a celorlalti instrumentisti ai adevărului suprem?
  Păi se poate,domnule redactor șef, propus viceprimar din partea PMP, partid din care face parte și domnul Cosmin Marcovici,actual secretar de stat în cultura si fost manager al operei, plecat cu o plângere pentru hărțuirea unei minore (întrebați pe la parchet),daca tot e sa dam cărțile pe față și să fim anchetatori veritabili.
  Sau colegii hartuiti de Mărculescu, care s-au cam saturat si care apelează la organele de cercetare penală?
  Sau cum doamna Șef Contabil,inițiativa în persoana a acestei mizerii, a plecat de la o primăria de comună, cu scandal?(întrebati un primar care si el are acum dosar penal,dar nu contează).
  Sau așa zisele presupuneri cum ca in spatele comentariilor e un cont fals,lovind în colegii,domnule Mărculescu?
  Da de ce să nu afle lumea?
  Nu e niciun cont fals, sunt comentariile unui simplu privitor si apropiat al culturii,care din fericire prinde la timp ciripelile cui trebuie.
  Nu vedeti ca nu va baga niciun om serios în seamă?
  Nu vedeti ca va filmați singuri si apelați la ziare de „renume” sa va fie portavoce?
  Nu vedeti ca ne plictisiti deja cu surprizele voastre?
  Sunteti organe de cercetare penală?
  Cand ati terminat magistratura sau dreptul?
  Sau va sfătuiește fostul avocat care cam ținea opera in mâini,atunci cand în mandatul său, domnul Maco se ducea la pescuit. Asa manageria el opera?
  Vedeți că va dati singuri foc la valiza si e păcat ca duceți si o butelie cu voi.
  De ce s-au sters comentariile?
  Cred ca raspunsul este mai mult decât clar si elocvent.
  Cum zicea Dana Budeanu?
  Vă rup pe genunchi:))))
  Păcat de publicul asta care si a dat seama cam ce fel de oameni sunteți, si nu numai.
  Domnule Vlad, de ce nu i ati spus ministrului cum va jigneati colegii?Dacă ei tac, o sa va reamintesc eu:
  Cand ii făceați ciurucuri si va venea să vomitati după ce vizionati spectacolele din aer liber, cum era?Sau ati sters si postarea aia?
  Da dumneavoastră ce calificare superioară aveți?Pai nu aveti si ati uitat efectiv cum ati ajuns si unde ati ajuns.
  Cum sa fiti evaluat si încadrat, în condițiile în care făceați ca trenul prin operă?
  De aia zic, mai bine faceti un memoriu adresat ministrului si recunoașteți si vina dvs,ca fără foc nu iese fum.
  Așa ar fi normal.
  Iar publicației BZI,felicitări pentru „imparțialitate ”
  Cu cât va plătește sindicatul?
  Domnule Aftaragaci si domnule Zaharia, aveti cuvantul.
  Ferească Dumnezeu!

Adauga un comentariu