Arte vizuale

Artistul plastic Ion Bârlădeanu a murit. «Vreau să cred că-i va amuza pe îngeri cu colajele lui»

Publicat: 20 oct. 2021
Ion Bârlădeanu a murit
Ion Bârlădeanu a murit la varsta de 75 de ani

Artistul plastic Ion Bârlădeanu, cunoscut pentru colajele pop art, a murit la vârsta de 75 de ani. Tragicul anunț a fost făcut de către curatorul Dan Popescu. Cu toate că a fost descoperit mai tărziu, Bârlădeanu a reușit să expună la Londra, Copenhaga sau Paris alături de alți mari artiști precum Andy Warhol sau Marcel Duchamp.

„Nea Ion Bârlădeanu a decis ca în această frumoasă zi de toamnă să se mute la dreapta viaţă. A fost un artist total. Vreau să cred că-i va amuza pe îngeri cu colajele lui. La revedere, prietene!”, a scris pe Facebook curatorul Dan Popescu.

Ion Bârlădeanu a murit la 75 de ani

Ion Bârlădeanu s-a născut în 1946, la Zăpodeni, judeţul Vaslui. Avea doar şapte clase primare şi doi ani de studii la Şcoala populară de arte. A fost gropar, muncitor în fabrică, paznic la Casa Poporului. După Revoluţia din 1989 a trăit din reciclarea sticlelor.

Talentul i-a fost descoperit de către Ovidiu Fenes în anul 2008. Mai târziu acesta l-a recomandat proprietarului de galerie de artă Dan Popescu.

A reușit să expună pentru prima dată la vârsta de 62 de ani, la Bucureşti. Expoziția a avut 20 de lucrări pe teme politicie, subiect preferat de regretatul artist. Mai târziu a reușit să expună la Basel, Londra și Paris.

În 2009, regizorul Alexander Nanau a făcut un film documentar, marca HBO România despre artist, numit ”Lumea văzută de Ion B./ The World According to Ion B.”, film care a obţinut Premiul Emmy International, categoria ”Arts Programming”.

În 2015, a fost lansat proiectul „Bucureşti. O lume de Ion Bârlădeanu şi Carmen Lidia Vidu”, în care cei doi artişti au mixat imagini şi personaje cu care au identificat Bucureştiul urban.

Artistul era reprezentat de galeria H’Art din Bucureşti (105-107 Str. Mihai Eminescu). Lucrările sale au fost expuse la Londra, Copenhaga, Basel, Paris alături de artişti consacraţi precum Andy Warhol şi Marcel Duchamp.

O altă dramă a avut loc în lumea culturală din Iași

Lumea culturală din Iași a fost zguduită la aflarea veștii că prim-balerinul Ioan Baitanciuc a decedat din cauza COVID-19, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Familia a sperat că își va reveni, mai ales că plămânii nu erau afectați și starea generală era una bună. Ieșeanul era o fire veselă și făcea glume chiar și în ultimele clipe ale vieții, își amintește fina sa, Ana Fodoreanu

„Am aflat azi-dimineață (n.r.- ieri 14 octombrie 2021), la ora 5:00. S-a făcut tot ce se putea. A stat internat o săptămână în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pentru că se infectase cu COVID-19. A stat cu mască de oxigen, plămânii au fost în regulă, însă au cedat rinichii și au apărut probleme pe partea morfologică. A fost tratat foarte bine la spital. Pe această cale mulțumim echipei medicale de acolo. El a crezut că are gripă, de aceea nu i-a dat prea mare atenție. Avea saturația bună în urmă cu două zile și chiar doctorița a crezut că își va reveni. Un om minunat, glumeț. Chiar pe ultima sută de metri a putut glumi. Ne spunea «Să știți că asistentele de aici nu sunt prea grațioase». Cu plămânii își revenise, dar celelalte organe au cedat”, spune Ana Fodoreanu, fina prim-balerinului Ioan Baitanciuc.

Reporterii „BZI” au fost la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” în urmă cu câteva luni, unde au discutat cu prim-balerinul și i-au prezentat povestea.

Adauga un comentariu